Zapamatujte si tento den, šokoval Trump. Biden zmínil pokus o převrat

Donald Trump

Projev Joea Bidena k událostem ve Washingtonu

Zvolený americký prezident Joe Biden odsoudil středeční situaci v Kapitolu jako bezprecedentní útok na demokracii, který hraničí s pokusem o převrat. Demonstranty vyzval k opuštění budovy a rozpuštění protestu, Apeloval i na prezidenta Donalda Trumpa, aby okamžitě veřejně vystoupil s projevem. Ten o něco později zveřejnil video, v němž sice protestující vyzval k odchodu, jejich jednání však neodsoudil. Vyjádřil pro ně pochopení a označil je za výjimečné. Facebook poté video smazal. Trump následně vybídl, aby si Američané tento den pamatovali.

Zákonodárci ve středu projednávali potvrzení výsledku prezidentských voleb, v nichž Trump prohrál. Schůze obou komor Kongresu musela být přerušena poté, co Trumpovi příznivci přemohli ochranku, dostali se do budovy Kapitolu a následně pronikli i do jednacích sálů Senátu a Sněmovny reprezentantů.

„Naše demokracie je v tuto hodinu pod bezprecedentním útokem, který se nepodobá ničemu, čeho jsme byli v moderní době svědky,“ prohlásil Biden, který byl ve státu Delaware, kde měl pronést projev o svém plánu na obnovu ekonomiky zasažené pandemií covidu. Dodal, že současné dění je „útokem na vládu práva, jakých jsme viděli jen málo“. „Chaotické scény u Kapitolu nejsou odrazem skutečné Ameriky, nepředstavují to, čím jsme,“ dodal.

Jděte domů, vyzval demonstranty Trump

Následně stejně jako řada vrcholných zákonodárců z obou hlavních politických stran vyzval Trumpa, aby veřejně vystoupil a řekl svým příznivcům, aby „ukončili toto obležení“.

Trump krátce nato na Twitteru zveřejnil krátké video, v němž nadále trval na tom, že volby vyhrál, ačkoliv jeho prohru potvrdil sbor volitelů a soudy i volební činitelé odmítli veškeré námitky jeho týmu ohledně volebních podvodů. „Rozumím vaší bolesti,“ začal prezident. „Ale teď musíte jít domů. Musíme mít mír, musíme mít zákon a pořádek,“ pokračoval a vyzval své příznivce, aby nenahrávali lidem, kteří podle něj ukradli volby „nám všem – mně, vám, naší zemi“.

„Běžte domů, milujeme vás, jste opravdu výjimeční (...) Vím, jak se cítíte, ale jděte domů,“ pokračoval republikánský prezident.

Facebook Trumpovo video smazal

Sociální síť Twitter následně k jeho příspěvku přidala varování, kterým v posledních dvou měsících opatřuje téměř veškerá Trumpova prohlášení o volbách. Tentokrát však navíc napsala, že „na tento tweet nelze odpovědět, nelze ho retweetovat ani lajkovat, kvůli nebezpečí násilností“.

Facebook video, ve kterém Trump promlouvá ke svým příznivcům shromážděným před Kapitolem, rovnou odstranil. Podle zástupců této sociální sítě se země nachází ve výjimečné situaci, a je proto nutné sahat k výjimečným krokům, které „minimalizují riziko dalšího násilí“.

Podle následného Trumpova vyjádření je chaos u Kapitolu vyústěním jemu ukradeného volebního vítězství. „K takovýmto věcem a událostem dochází, když je nedotknutelné volební vítězství bez okolků a zákeřně zabaveno velkým patriotům, se kterými se tak dlouho špatně a nespravedlivě zachází. Běžte domů v míru a lásce. Pamatujte si tento den navždy,” napsal na Twitter.

Tagy:
Facebook Twitter výzva Joe Biden volby projev protesty demonstranti Donald Trump Prezidentské volby v USA 2020 Kapitol Delaware Kapitol Spojených států amerických Kongres Spojených států amerických Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických Senát Spojených států amerických