Turista padal ze Sněžky téměř kilometr. Záchranáři varují před nebezpečím na horách

Záchranáři varují před podmínkami na horách.

Tragédie na Sněžce

Pátrání po dalších lidech, kteří se měli zřítit ze Sněžky do takzvaného koryta smrti, trvalo až do úterních pozdních večerních hodin. Neštěstí si vyžádalo dva lidské životy. Horští záchranáři varují před nebezpečnými podmínkami na českých horách.

Pád turistů měl zahlédnout svědek. Prý uklouzli a zřítili se po severním svahu Sněžky dolů do údolí. „Vzhledem k tomu, že jsme nevěděli, o kolik lidí jde, tak jsme zároveň požádali o výpomoc kolegy ze základny letecké záchranné služby Liberec. Z české strany zamířily na místo dva vrtulníky a také horská služba, jak česká, tak polská,“ uvedl mluvčí záchranné služby Královehradeckého kraje Ivo Novák.

ČTĚTE TAKÉ: Záběry záchranné akce: Ze Sněžky se zřítili tři lidé. Dva zemřeli, po dalším se stále pátrá

Záchranářům se oba polské turisty podařilo najít. Jednoho objevili zhruba 500 metrů pod vrcholem Sněžky, druhý se zřítil až na dno takzvaného koryta smrti, které se nachází téměř kilometr pod vrcholem. „Utrpěli zranění, která byla neslučitelná se životem, a proto lékaři museli konstatovat smrt,“ dodal Novák.

Pátrací akce trvala až do 20.00, poté ještě záchranáři prověřovali, jestli se ze svahu nezřítil někdo další. „Podle prvotních informací nebylo zcela jasné, kolik lidí se z vrcholu zřítilo. Postupem času záchranné skupiny došly k závěru, že se jednalo jen o dvě osoby,“ uvedl mluvčí horské služby Marek Fryš.

Horská služba varuje návštěvníky, aby byli opatrní zvláště nyní, kdy je téměř vše zledovatělé. Pohyb na hřebenech je pro nezkušené turisty velmi nebezpečný. Podle Fryše by měli lidé před výstupem zvážit své fyzické a technické dovednosti. Určitě by se také měli vybavit protiskluzovými návleky, takzvanými nesmeky.

Tagy: