Turisté v Řecku odpalovali ohňostroj z paluby soukromé jachty. Zapálili ostrov a utekli

Třináct lidí bylo zadrženo v Řecku kvůli požáru na ostrově Hydra, který podle úřadů způsobil ohňostroj odpálený na jachtě poblíž pobřeží. Plameny zažehly jediný borovicový les na tomto turistickém ostrově. Incident vyvolal v Řecku, potýkajícím se s vedrem, vlnu rozhořčení, informoval zpravodajský server BBC News.

Podle řeckých médií vypukl požár na ostrově Hydra v pátek asi hodinu před půlnocí. Jeho původci ze soukromé jachty se ho snažili uhasit, což se jim nepovedlo, a tak zavolali hasiče a utekli. Plameny se již podařilo dostat pod kontrolu, hasiči ale měli velmi komplikovanou práci. Místo požáru je ze země nepřístupné a museli proto hasit ze vzduchu a z moře.

ČTĚTE TAKÉ: Hrozivý požár v Astaně. Plameny a hustý kouř obklopily 26patrovou budovu, zasahovali hasiči

Jeden z příspěvků na sociálních sítích kritizoval „bohaté lidi, kteří mají víc peněz než rozumu“, napsal server BBC News. Hasiči v sobotním prohlášení uvedli, že všech 13 zadržených jsou občané Řecka. O jachtě se prohlášení nezmiňuje.

Od pátku vypukly v Řecku desítky požárů lesa a porostu. V pátek zemřel pětapadesátiletý dobrovolný hasič, který pomáhal bojovat s požáry na severozápadě Peloponéského poloostrova v regionu Elida.

V sobotu se podle agentury Reuters desítky hasičů, podporovaných dvěma letadly a pěti vrtulníky, potýkaly mimo jiné s požárem na ostrově Andros v Egejském moři.

Řecko sužují lesní požáry každoročně. I nyní k nim přispívá suché a horké počasí a teploty až 40 stupňů Celsia. Některé vzniknou z nedbalosti, jiné úmyslně. Chytit žháře je těžké, nedávno se ale místním úřadům podařilo například dopadnout muže, který založil požár východně od Atén. Hasiči pak s plameny bojovali dva dny. Žháře zachytily při trestném činu kamery.

V Řecku se podle DPA loni výrazně zvýšily tresty za žhářství i způsobení požáru z nedbalosti. Kromě pokut lze nově uložit až desetileté vězení i za způsobení požáru nedbalostí.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Jak vypadá požár elektroauta? Žíravina i kontaminovaná voda, líčí hasič extrémně složitý zásah

Tagy: