Turnaj UFC 295 jako dárek. Budu v New Yorku shánět husu a víno, vtipkuje Procházkův trenér

Rozhodnuto. Jiří Procházka se vrátí do boje 11. listopadu v legendární Madison Square Garden. Turnaj UFC 295 navíc bude finišovat soubojem velikánů Jon Jones vs. Stipe Miocic. Půjde tak o mimořádně exponovanou akci. Martin Karaivanov, jeden z trenérů českého samuraje, v rozhovoru pro CNN Prima NEWS uvedl, jak k dohodě o termínu došlo, co Procházku v následujících týdnech čeká nebo jak vnímá jeho brazilského soupeře Alexe Pereiru.

Co říkáte na termín a místo návratu do boje svého svěřence Jiřího Procházky?
My nikdy moc neřešíme, kde a kdy nastoupíme. Pro nás je stěžejní samotný zápas. Ale když na to pohlédnu trošku z odstupu a jiného úhlu, tak je to takový dárek. Něco, co opravdu chcete zažít. Přece jen jde o titulák v ikonické hale Madison Square Garden. A navíc na hlavní kartě s Jonem Jonesem, který nás provázel jako inspirace v polotěžké váze dlouhou dobu. Takže co chtít víc...

ČTĚTE TAKÉ: Procházka zná termín a místo návratu. Jdeme pro to, přivezu pás do Česka, vzkazuje

Kdy jste se o tom dozvěděli?
Zhruba před dvaceti čtyřmi hodinami, tedy včera ráno. Přišlo to jako návrh od UFC.

Mělo to tedy formu návrhu, takže kdybyste odpověděli ne, mohlo se to změnit?
Ano, mohlo se to měnit. Ale proč říct na takovou nabídku ne? Jiří se vrací v sobotu z Islandu a pak hned rozjedeme pozměněnou přípravu.

A co to ve výsledku znamená?
Měli jsme původně odjíždět na vysokohorskou přípravu, takže jsme měli tři týdny pobývat ve vyšších nadmořských výškách. To však bylo v době, kdy jsme počítali s prosincovým termínem zápasu (v jednání bylo datum 16. 12., pozn. red.). Teď je ale třeba šlápnout do pedálů a trochu přeskládat tréninkový plán, proto jsme kemp v horách zrušili.

A když se člověk zastaví, ohlédne se a vzpomene na vše, co proběhlo, tak je to neuvěřitelná cesta a jízda.

Každopádně o soupeři, kterým bude Brazilec Alex Pereira už nějakou dobu víte, takže určitě analyzujete jeho dosavadní zápasy…
Sledujeme ho už dlouho, snažíme se pochytit i nějaké věci z jeho tréninků. A máme samozřejmě nějaké věci, které bychom chtěli prosadit. Je toho víc a jsou to dost detaily. Teď budeme vše zkoušet ve sparinzích. Vše se bude odvíjet od prvního kola a našeho přístupu v něm.

Jak vy osobně vnímáte Pereiru jako bojovníka, ale i po lidské stránce?
Velmi pozitivně ve všech směrech. Je to kvalitní sportovec a vypadá, podle různých projevů, i jako dobrý člověk.

Co se týká přípravy na zápas, můžete trochu přiblížit, jak bude probíhat?
Určitě budeme chtít hodně sparovat. Přenést vše, co se natrénovalo, jak po stránce kondiční, tak technické, právě do sparingu a vše si ověřit v boji.

Kolik tréninků denně bude Jiří mít?
Bude rozhodující, aby tréninky měly především význam, aby se nejelo brutálně za hranu a udržela se koncentrace a pozornost. A abychom se co nejvíce vyvarovali zranění.

Jak je na tom jeho operovaná pravačka?
Za mě je to naprosto v pořádku a fakt je teď silný.

Vedle práce trenéra jste se letos stal napevno i promotérem organizace Fusion. Na nedávném turnaji v Brně Jiří s nostalgií zavzpomínal na své začátky. Co pro vás znamená takové připomenutí cesty, kterou jste spolu už ušli?
Člověk si to normálně už neuvědomuje… Ale ty jo, přišel do tělocvičny, když mi bylo třicet čtyři, a teď je mi padesát. Takže uvažte ten čas. To je šílený. A když se člověk zastaví, ohlédne se a vzpomene na vše, co proběhlo, tak je to neuvěřitelná cesta a jízda.

Jedenáctého listopadu, v den zápasu, máte svátek. Jak budete slavit?
Navíc dodržuju tradice, to znamená svatomartinskou husu a víno. Takže budu muset lítat po New Yorku a hledat nějakou hospodu, kde budou mít husu a víno (směje se).

Tagy:
New York trenér Jiří Procházka Česko Jon Jones Martin Karaivanov Alex Pereira Stipe Miocic