Twitteru v roce 2020 dominovali COVID-19, Black Lives Matter nebo Trump

Sociální síť Twitter na svém blogu zveřejnila každoroční shrnutí, v němž mimo jiné informovala o nejoblíbenějších příspěvcích a trendech. Nejčastěji byly v roce 2020 používány hashtagy #COVID19, #BlackLivesMatter a #StayHome. Z osobností uživatelé nejčastěji zmiňovali amerického prezidenta Donalda Trumpa a ze sportovních týmů basketbalový Los Angeles Lakers.

„Nejvíce retweetované a lajkované příspěvky roku zahrnují celé emoční spektrum života v roce 2020: ztrátu, rozjímání, zmatek, zábavu a trochu humoru,“ píše se ve zprávě.

Nejpoužívanějším hashtagem na síti byl nepřekvapivě #COVID19, přičemž jeho variace byly retweetovány (sdíleny) přibližně ve 400 milionech případů. S koronavirovou pandemií byl spojený rovněž třetí nejpoužívanější hashtag #StayHome (Zůstaňte doma).

Vzepětí Black Lives Matter v reálném i virtuálním světě

Druhým nejčastěji užívaným hasthagem byl #BlackLivesMatter, odkazující na hnutí avizující boj proti policejní brutalitě, rasové nerovnosti a systematickému rasismu vůči černochům. Hnutí na sebe v letošním roce upozornilo po smrti Afroameričana George Floyda. Ten měl zemřít přičiněním policie, když mu jeden z důstojníků během zákroku klekl na krk.

„Nejpopulárnějším“ konkrétním příspěvkem na Twitteru bylo v letošním roce oznámení o nečekaném úmrtí herce z Černého pantera Chadwicka Bosemana. Šlo o vůbec nejúspěšnější tweet všech dob, který získal rekordních více než 7,5 milionu „lajků“.

Trump, Lakers, Manchester i ponožka

Osobou, o které bylo v roce 2020 na sociální síti nejčastěji tweetováno, byl americký prezident Donald Trump, následován svým sokem a podle všeho příštím americkým prezidentem Joem Bidenem. Třetí skončil už zmíněný George Floyd, čtvrtý basketbalista Kobe Bryant a pátý bývalý americký prezident Barack Obama.

Pro zajímavost – přes 700 milionů tweetů z celého světa bylo na síti publikováno v souvislosti s nedávno proběhlými americkými prezidentskými volbami.

Co se týká nejčastěji zmiňovaných sportovních týmů, zvítězil basketbalový Los Angeles Lakers, následovaný fotbalovými kluby Manchesterem United a Barcelonou. Čtvrtý skončil baseballový tým Los Angeles Dodgers a pátý Real Madrid.

Během lockdownu, který zavedly vlády po celém světě, lidé na sociálních sítích hledali také zábavu. Jeden z nejpopulárnějších tweetů s více než 49 miliony zhlédnutí a 2,9 miliony lajků nese název Karanténa, den 6. a uživatel v něm sdílel vtipné video s ponožkovým maňáskem „polykajícím“ auta projíždějící za oknem.

Tagy: