Řádění sériového vraha taxikářů odhalili psi. Narkoman z Prahy se k činům nikdy nepřiznal

Jediný muž, který byl odsouzen na doživotí na základě nepřímých důkazů.

HLASY ZLOČINU, David Virgulák

Jediný muž, který byl odsouzen na doživotí na základě nepřímých důkazů. V čele s pachovými stopami. To je narkoman David Virgulák známý také jako vrah taxikářů. „Kradu jen pos*aný čokolády,“ bránil se před soudem a vinu dodnes popírá. „Kajínkova éra skončila a moje začala,“ tvrdil. Případu se věnuje další díl videopodcastu HLASY ZLOČINU.

Ve čtvrtek to je deset let od momentu, kdy policisté našli prvního mrtvého pražského taxikáře. „Z centra Prahy se nechal klient 30. ledna 2014 odvézt 42letým taxikářem Petrem Sedláčkem k obci Luka pod Medníkem v okrese Praha-západ. Když se taxikář dostal do neobydlené oblasti, vrah ho zastřelil,“ popisuje novinář Václav Janata s tím, že vůz i s mrtvým tělem jeho majitele odvezl pachatel zpátky do Prahy, taxikáře okradl o peněženku, doklady, mobilní telefon a dva tablety. „V taxíku odstaveném v Lužické ulici objevila policie mrtvé tělo taxikáře až 1. února,“ dodává Janata.

ČTĚTE VÍCE: Šílený mstitel z Frenštátu. Masový vrah ztrestal sousedy výbuchem domu

Krimi videopodcast HLASY ZLOČINU se zaměřuje na největší kriminalistické kauzy v českých dějinách. Své síly při přípravě projektu spojili dlouholetý reportér a editor Krimi zpráv Václav Janata a vedoucí publicistiky CNN Prima NEWS Jakub Kvasnička, jenž zpovídal nejznámější figury českého podsvětí.

„Spustilo se vraždící domino, přibyli další dva mrtví taxikáři. Oddělení vražd bylo pod obrovským tlakem, protože vraha nedokázalo dlouho najít – tehdy mělo Marešovo oddělení navíc jen 55 % objasněnosti vražd,“ pokračuje novinář Jakub Kvasnička. „Média o tom opravdu ve velkém psala a hlavní zpráva zněla: V Praze se pohybuje vrah, který nenávidí taxikáře,“ dodává. „Komunita pražských dročkařů měla strach a pořádala protesty,“ doplňuje ho Václav Janata.

Davida Virguláka, který byl později z vražd obviněn a odsouzen, dopadla policie až 4. listopadu 2015, téměř dva roky po činech, byť ho dlouho vedla v patrnosti. Dokazování bylo složité, vyšetřovatelé neměli přímý důkaz, museli tak vytvořit řetězec důkazů nepřímých. Povedlo se. Hlavní pomoc: odposlechy, ale především psi. Pachové stopy Virguláka se našly ve všech třech taxících. „Ty psy bych zastřelil, protože kecaj,“ řekl Virgulák později u soudu, čímž si rozhodně nepřidal na důvěryhodnosti. Sám se k vraždám nikdy nepřiznal, tvrdil, že jen kradl, aby měl na drogy.

Otázek po jeho případu zůstalo dost: Kde je zbraň? Jsou pachové stopy na 100 procent důvěryhodné? A vraždil sám, nebo s bratrem? Či snad dokonce s někým jiným? A pochybila někde policie? Sledujte další díl videopodcastu HLASY ZLOČINU.

Tagy:
pes policie vražda vrah Praha sériová vražda okres Praha-západ Petr Sedláček Hlasy zločinu Luka pod Medníkem