Šílený mstitel z Frenštátu: Masový vrah ztrestal sousedy výbuchem domu. Zemřely i děti

Za oběti frenštátské tragédie se konala bohoslužba.

Šílený mstitel z Frenštátu Masový vrah ztrestal sousedy výbuchem domu

Dlouhodobé spory se sousedy a rozhodnutí exekutora. To odstartovalo v hlavě Antonína Blažka plán, jehož provedením se zařadil mezi nejhorší masové vrahy Česka. Aby se pomstil obyvatelům bytovky, ze které měl být vystěhován, rozhodl se je vyhodit do povětří. Bohužel se mu to povedlo. Po jeho útoku objevili záchranáři v troskách domu pět mrtvých. Šestá oběť zemřela později v nemocnici. Příběh vám redakce CNN Prima NEWS přináší v rámci seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších tuzemských kriminálních případech.

S Antonínem Blažkem nebylo podle přeživších sousedů lehké soužití. Zasypával stížnostmi nejen obyvatele domu ve Frenštátu pod Radhoštěm, kde žil, ale i nejrůznější úřady. Sedmapadesátiletý podivín, jak ho při pozdějších výpovědích lidé z jeho okolí nazývali, se často soudil a dělání drobných i větších naschválů bral jako svůj koníček. Násilím ale tento samotář spory nikdy neřešil. To se změnilo až v únoru 2013.

Klíče ve vchodových dveřích

Blažek začal mít už několik měsíců předtím problémy se splácením svých dluhů. Raději řešil problémy ostatních než ty vlastní a situace zašla tak daleko, až u jeho dveří zazvonil exekutor. Poté, co mu začalo hrozit vystěhování, se jeho chování dramaticky změnilo. Spory se sousedy gradovaly. Křik na chodbě střídaly výhrůžky trestním oznámením za sebemenší maličkosti, kvůli nimž se Antonín Blažek cítil omezován ze strany svých sousedů nebo úřadů.

ČTĚTE TAKÉ: Vražedkyně Janáková otěhotněla ve vězení, aby ji pustili. Ze znásilnění obvinila tři dozorce

Fatální zlom přišel spolu s dopisem od exekutora. Bylo rozhodnuto, že Antonín Blažek o svůj byt ve frenštátském paneláku skutečně přijde. Blažek sám sebe přesvědčil, že jde o plán jeho sousedů nebo podlých úředníků. Realitu, že si za své problémy mohl sám, odmítal přijmout. Rozhodl se, že se pomstí všem, které tak nenáviděl, jednou provždy.

Dne 17. února 2013 se naposledy rozloučil se svými příbuznými. Podle pozdějších zjištění policie se u něj ten den zastavili syn, dcera i manželka, se kterou už nežil. Šli si pro své osobní věci. V dopisu od exekutora totiž stálo nekompromisní rozhodnutí. Do patnácti dnů se musí z bytu vystěhovat. Celý večer se pak zřejmě odhodlával ke svému útoku. V noci, když většina obyvatel domu spala, vyšel na chodbu a sešel do přízemí. Hlavní i zadní vchod panelového domu zamkl a klíče v zámcích zlomil. V tu chvíli nebylo úniku.

To máte za to!

Antonín Blažek pak sešel do sklepa k hlavnímu uzávěru plynu. Vyšetřovatelé později nedokázali zjistit, zda ho otevřel násilím nebo se mu ho podařilo odmontovat. Do domu každopádně začalo unikat masivní množství plynu. Každou vteřinou stoupal do horních pater a zaplňoval společné prostory domu. Blažek se vydal do svého bytu. Pokud by s explozí otálel déle, byly by následky podle expertů ještě tragičtější. Výbuch mohl být tak silný, že by byly ohroženy i sousední domy. Dveře jednoho z bytů se ale náhle otevřely a vyšel zvědavý soused. „To máte za to!“ zasyčel na něj vztekle Blažek a utekl do svého bytu. Pár vteřin na to se ozvala mohutná exploze.

V troskách domu začal jen těžko představitelný zmatek. Hasiči, kteří dorazili na místo, přirovnávali pohled na zřícený panelák k peklu. Rozespalí obyvatelé domu začali v dýmu a sutinách hledat své nejbližší. V pěti případech objevili jen bezvládná těla. Mezi mrtvými byly i děti. Antonín Blažek explozi přežil. Radost z pomsty mu z hlavy nevyhnalo ani vážné zranění. Stoupal po poničeném schodišti do horního patra, kde žil muž, s nímž měl nejvíce konfliktů. Cestou potkal jednoho z obyvatel domu. Muž, který právě přišel o své dvě děti, začal Blažkovi nadávat. Z útočníkova oblečení údajně ještě šlehaly plameny a přes oheň byl vidět jen jeho obličej. Začal se nahlas smát a prohodil jen: „Tys to přežil?“ Pak se Antonín Blažek skácel k zemi a zemřel.

Během výbuchu zemřelo pět lidí, další z obyvatel domu vydržel bojovat o život v nemocnici několik měsíců. Šlo o souseda, který Blažka osudnou noc načapal uprostřed noci na chodbě domu. Právě díky němu nestačilo uniknout z potrubí více plynu. Policisté vyšetřovali okolnosti výbuchu tři měsíce. Podle expertů nebylo možné explozi zabránit. Pokud by hlavní uzávěr plynu byl před obyvateli domu zabezpečen, ztratil by svůj význam. Vyšetřovatelé také zjišťovali, zda Antonín Blažek nebyl psychicky nemocný. To ale zpětně nebylo možné prokázat.

PODÍVEJTE SE: Brutální vrah s kladivem. Patrik Konya nejprve ubil otčíma, pak útočil i za mřížemi

Tagy: