U Bachmutu jsme zabili 80 vagnerovců. Ustupující jednotky štědře krmíme, říká mluvčí Ukrajinců

Ukrajinští vojáci u Bachmutu, 22. května 2023

Válka na Ukrajině (31. 5. 2023)

Ukrajinské síly střílely na vojáky Vagnerovy skupiny, kteří opouštějí Bachmut. Střetnutí si prý vyžádalo 80 mrtvých a 119 zraněných vagnerovců. Podle webu Ukrinform o tom informoval mluvčí Východní skupiny ozbrojených sil Ukrajiny Serhij Čerevatij.

„V posledních dnech jsme zaznamenali výrazný pokles bojů, došlo ke dvěma až třem střetům. Nepřítel stahuje vojáky Vagnerovy skupiny a nahrazuje je jednotkami výsadkových vojsk a motorizované pěchoty,“ popsal mluvčí Východní skupiny ozbrojených sil Ukrajiny Serhij Čerevatij podle webu Ukrinform.

Stahování vojáků Vagnerovy skupiny z Bachmutu podle něj působí depresivně na ty, kteří nastupují na jejich místo. „Oni sami už se zúčastnili mnoha bojů a teď vidí, v jakém stavu jsou vojáci Vagnerovy skupiny. Navíc jim dáváme ‚štědré množství jídla na cestu‘. Výsledkem je 80 mrtvých okupantů, 119 zraněných, zničení jednoho obrněného transportéru, bezpilotního letounu, protiletadlového děla, dvou vozidel a pěti muničních skladů,“ sdělil Čerevatij.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Štáb CNN pod palbou, reportér šel k zemi. Nedá se to popsat slovy, líčí vojáci peklo u Bachmutu

Ústup vagnerovců je podle něj výsledkem hrdinských akcí ukrajinských obránců. „Podařilo se nám zlomit jejich bojový potenciál. Prigožin prchá a nechává Bachmut, aby si vzal poslední zbytky jeho skupiny,“ uvedl Čerevatij.

Fakt, že se bojů v Bachmutu účastnily nejlepší zbývající ruské jednotky, podle něj jen ukazuje, jak je toto město důležité jako symbol. „Bylo potupné, že se jim během deseti měsíců nepodařilo plně obsadit okresní centrum. Nyní se jim ho nedaří udržet. Uvědomují si, že je to příliš náročné. Kromě vojáků ztrácejí také svou pověst,“ zdůraznil.

Postupné stažení svých vojáků z Bachmutu oznámil šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin ve čtvrtek 25. května. „Stahujeme bojové jednotky z Bachmutu. (...) Až do 1. června se bude hlavní část přesouvat do táborů v týlu. Pozice předáváme (ruské) armádě. Pokud to ale bude pro armádu těžké, necháme tam ty, kteří sehráli zásadní roli při dobytí Bachmutu,“ citoval ruskojazyčný server BBC z nahrávky.

O východoukrajinské město, které má nyní podle pozorovatelů už spíše symbolickou než strategickou hodnotu, bojovali ruští a ukrajinští vojáci tvrdě po dlouhé měsíce. Převzetí kontroly nad Bachmutem Moskva ohlásila 20. května.

Tagy:
válka armáda Ukrajina Rusko Vagnerova skupina ruská invaze na Ukrajinu Bachmut Jevgenij Prigožin Ukrinform