U Hradce Králové se srazila dvě auta. Zranilo se sedm lidí, z toho tři těžce

Vážná dopravní nehoda uzavřela v sobotu před polednem hlavní tah I/33 z Hradce Králové směrem do Polska. U Předměřic nad Labem se srazila dvě auta. Při čelním střetu se zranilo celkem sedm lidí, z toho tři těžce. Dva lidi museli z aut vyprostit hasiči pomocí hydraulického nářadí.

Nehoda se stala kolem půl dvanácté na rovném úseku v zákazu předjíždění. Podle svědkyně řidič bílé škodovky jedoucí od Hradce Králové vjel do prostisměru, kde se srazil s protijedoucí černou škodovkou.

„Nepředjížděl. On tam prostě vjel. Jestli dostal mikrospánek nebo něco, fakt nevím, vůbec netuším. Prostě tam vjel, fik a byl v protisměru,“ popisuje řidička, která jela za bílým vozidlem a hned začala zastavovat auta a pomáhat zachraňovat zraněné.

Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. „Na místě zasahovala posádka letecké záchranné služby, lékařská posádka z Hradce Králové, celkem čtyři nelékařské posádky,“ řekl vedoucí operátor Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Vladimír Švába. Do transportu pacientů se zapojila i sanitka dopravní zdravotní služby, která místem právě projížděla.

Vážná zranění utrpěli tři lidé

Dva zraněné vyprošťovali z aut hasiči za pomoci hydraulického náčiní a nástrojů. „Museli jsme od jednoho vozu odstranit dveře a u druhého byla palubní deska natlačena na nohy řidiče, takže jsme si museli udělat prostor, abychom mohli řidiče vyprostit,“ uvedl velitel zásahu hasičů Petr Svoboda z královéhradecké stanice.

„U dvou pacientů byly už na místě ošetření podávány krevní deriváty a jednoho jsme museli napojit na umělou plicní ventilaci,“ dodal Švába. Zbylí čtyři lidé se zranili méně vážně.

Silnice byla zcela neprůjezdná 2,5 hodiny, poté policie řídila dopravu kyvadlově. Až po půl čtvrté odpoledne se podařilo provoz plně obnovit. Celkovou hmotnou škodu a přesnou příčinu nehody určí další vyšetřování.

Tagy: