U Mariánských Lázní našli krabici se štěňaty, mohla umrznout. Za měsíc jdou k adopci

Vyhozená štěňata

Pět štěňat někdo vyhodil v papírové krabici u Mariánských Lázní. A nebýt muže, který pracoval v lese a krabici objevil, mohlo všechno skončit smutně. Podle zvířecích záchranářů by ani ne měsíční štěňata mrazivou noc, kdy teploty spadly až k -10 °C, nepřežila.

Ladislav Raitmaier se s kolegou vracel z práce. U lesní cesty ho zaujala papírová krabice. Uvnitř našel pět vyděšených štěňat. „Krabice byla zavřená. Štěňata nepištěla a jenom vrněla. Nemohla být venku moc dlouho. Kdybychom je nenašli, tak tam mohla umrznout,“ popsal.

„Ten, kdo takto opustí zvíře s úmyslem zbavit se ho, porušuje zákon na ochranu zvířat proti týrání,“ upozornila ředitelka Krajské veterinární správy pro Karlovarský kraj Mária Slepičková.

Co má nálezce udělat?

Nálezce si vzal štěňata domů. Podle ředitelky krajské veterinární správy to ale nebyl správný postup. „Ten, kdo nějaké zvíře nalezne, měl by to nahlásit obci na katastru, kde zvíře nalezl,“ vysvětlila Slepičková.

Obec by mohla dát štěňata do útulku a nebo podepsat s nálezcem smlouvu o poskytnutí náhradní péče. Pan Ratmaier po několika dnech péči o psy přestal zvládat a předal je zvířecím záchranářům. „Byla taková utlumená, šla u nich vidět taková bázlivost. Chyběla jim fena,“ řekl Karel Bobál ze Záchranné stanice živočichů ve Studánce.

Teď už jsou štěňata z nejhoršího venku a mají se čile k světu. „Kdo se zbavil těchto štěňat, dopustil se týrání zvířat a měla by se tím zabývat policie,“ doplnil Bobál. Kvůli tomu, že nálezce celou věc hned nenahlásil, bude pátraní po jejich původním majiteli obtížnější.

Tři feny a dva psy čeká příští týden očkování a zhruba v polovině února budou štěňata připravena k adopci.

Tagy: