Ryby měly spálené bělmo a pěnu u úst. Rybáři vytáhli z Labe stovky mrtvých zvířat

Na Labi pod výtokem z papíren Mondi ve Štětí na Litoměřicku zaznamenali rybáři hromadný úhyn ryb, včetně trofejních kusů. Z řeky už jich vytáhli stovky kil. Přímo na místě Česká inspekce životního prostředí odebrala vzorky vody, ze kterých se bude zjišťovat, jaká látka a odkud ryby otrávila. Výsledky by měly být známé příští týden. Rybáři předpokládají, že další uhynulé kusy se nacházejí dál po proudu.

Podle místních rybářů jedním slovem pohroma. Od rána objížděli břehy řeky Labe ve Štětí na Litoměřicku a sváželi další a další hromady otrávených ryb. Jiří Janda byl ten, který si všiml, že na řece něco není v pořádku a zavolal hospodáře.

„Ryby měly spálený bělmo, to znamená louh a ty, co ještě hýbaly, tak jim šla (od úst, pozn. red.) pěna,“ popsal mluvčí rybářů Jan Skalský. Podle současných informací došlo k úniku louhu z papíren ve Štětí, bohužel v tomto místě, kde vytékají odpadní vody z papíren se zimě zdržuje velké množství ryb, protože zde zimují.

Vyjádření papíren se redakce CNN Prima NEWS v neděli získat nepodařilo, telefon nikdo nezvedal. „Už v průběhu soboty jsme odebrali vzorky, které budeme dávat v pondělí k rozborům do laboratoře, původcem té kontaminace pravděpodobně jsou Papírny Štětí,“ sdělil mluvčí České inspekce životního prostředí Jiří Ovečka.

Policie případ vyšetřuje jako podezření z trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Výsledky vzorků ryb i vody mají být v nejbližších dnech.

Tagy: