U pobřeží Kanady vzniká nový azyl pro zachráněné kytovce

Plány na výstavbu prvního severoamerického útočiště pro velryby držené v zajetí mořských parků se začínají uskutečňovat. Nezisková organizace, která za nimi stojí, otevřela brány návštěvnického centra.

The Whale Sanctuary Project vystavěla nové vzdělávací centrum v Sherbrooku, bývalém těžařském městě na severovýchodě Nového Skotska. „Jde o skvělou příležitost a všichni tu jsou za to šťastní,“ uvedl zástupce městské rady Greg Wier.

Výstavba budoucího pobřežního útočiště pro velryby by měla být spuštěna příští rok. Vzdělávací centrum se nachází zhruba dvacet minut jízdy od něj. Rozloha útočiště by měla být až třistakrát větší než ty největší nádrže mořských parků. První velryby by se zde mohly ukázat již na počátku roku 2023. Zbytek života by tu mohlo prožít až osm běluh, které se kvůli nedostatečným dovednostem nemohou vrátit do volné přírody.

Na výstavbu celého projektu padne podle propočtů neziskové organizace dvacet milionů dolarů. Každoroční provoz vyjde na další dva miliony. S financováním výstavby a provozu útočiště pomáhají drobní dárci, ale i jedinci, kteří jsou ochotni pro zdárný průběh investovat desítky milionů.

První útočiště pro velryby bylo otevřeno v roce 2019 na Islandu – byly sem přepraveny dvě běluhy z Číny, Malá Šedá a Malá Bílá. Po celém světě je v zajetí drženo na dvě stovky běluh a padesát kosatek. Mořské parky se od jejich chovu pomalu začínají odvracet, především kvůli nevoli veřejnosti, která se díky osvětě ochránců zvířat začíná dozvídat o strádání těchto vysoce inteligentních a společenských zvířat v zajetí.

Tagy: