Proteinové výrobky jako magnet na zákazníky? Experti zdvihají prst, platí snadné pravidlo

Výrobky s vyšším obsahem bílkovin

Řada potravin se prodává s vyšším obsahem bílkovin

Obchodní řetězce v poslední době rozšířily nabídku výrobků, které obsahují vyšší obsah bílkovin. Proteinové jogurty, tyčinky nebo nápoje – prodejci hlásí, že se poptávka po takových produktech zvýšila meziročně o desítky procent. Výživoví poradci mají ale nad složením produktů řadu pochybností. „Doporučil bych maso, vejce, luštěniny a mléčné výrobky,“ vyjmenoval hlavní zdroje bílkovin fitness trenér Miroslav Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS.

Obchodníci přiznávají, že produkty s vyšším obsahem bílkovin fungují jako marketingový tahák. „Výrobci vnímají, že to může přinést i nějaké zdravotní benefity, potom to píšou i na obal,“ vysvětlil mluvčí společnosti Albert Jiří Mareček ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Itálii straší epidemie legionářské nemoci: Nikdo neví, kde se vzala. Šíří se už i Českem

Nutriční specialisté ale upozorňují, že takové výrobky spadají mezi vysoce průmyslově zpracované potraviny. „Víme o nich, že pokud jich sníme velké množství, mají negativní vliv na naše zdraví,“ uvedl výživový poradce Petr Havlíček. „Já tyhle produkty stále vnímám jen jako doplňky k vyvážené stravě,“ doplnil ho Fiala.

Čím více proteinu produkt obsahuje, tím zpravidla roste i jeho cena. „Ona bílkovina je ve své podstatě nejdražší živinou, takže logicky i ten výrobek bude dražší,“ řekl Havlíček. Jako levnější varianta se nabízí zakoupit ho v podobě prášku a vsypat třeba do mléka.

Zájem roste podle Marečka hlavně ze strany mladší generace, která dbá na zdravý životní styl. Na ideální denní příjem bílkovin mají experti pravidlo – jeden gram na jeden kilogram. Pokud ale posilujete a chcete nabrat svaly, měl by se váš denní příjem navýšit ještě minimálně o půl gramu za každé kilo váhy.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Čeští vědci vyvíjejí lék snižující chuť k jídlu. Může porazit současnou epidemii obezity?

Tagy: