Uctění památky zesnulého hokejisty Buchtely. Naplnil svůj osud, říká maminka

Hokejový obránce Ondřej Buchtela. Zdroj: Facebook/Bílí Tygři Liberec

V červenci to budou dva roky, co zemřel talentovaný hokejista Ondřej Buchtela. Osudovou se mu stala rakovina srdce. V Chomutově se na uctění jeho památky rozhodli uspořádat mládežnický turnaj. Na stadionu nechyběla ani jeho maminka.

Myšlenka turnaje na uctění památky zesnulého obránce Ondřeje Buchtely se začala rodit už v roce 2020. S nápadem přišlo nové vedení chomutovského klubu a podpořila ho i rodina bývalého hráče. Uspořádání Memoriálu Ondřeje Buchtely ale komplikoval koronavirus, a tak na premiérový ročník došlo až letos.

„Ondra tady prožil krásná hokejová léta, obzvlášt ta dorostenecká a žákovská. Včera jsme tady měli mnoho kamarádů, kteří přišli podpořit myšlenku tohoto turnaje,“ řekla Eva Buchtelová, matka zesnulého sportovce, po jehož smrti napsala knihu Zemři a povstaň podle hesla, které měl Ondřej vytetované na ruce.

Cena pro nejlepšího obránce

Považovala prý za důležité sdělit to dál, protože v knize si může najít svůj příběh každý. „Nechtěla jsem toho Ondru popsat jako oběť. Prostě přišel naplnit svůj osud. A kdybych dneska měla říct, že bych litovala, že odešel, tak ne. Prostě naplnil svůj osud,“ poznamenala.

Kromě Memoriálu se ve druhé nejvyšší hokejové soutěži také uděluje cena pro nejlepšího obránce sezony pojmenovaná po Ondrovi. „My jsme cenou obrovsky dojatí a touto sounáležitostí by byl Ondra poctěn,“ dodala Buchtelova matka.

Memoriál Ondřeje Buchtely ovlivnila také válka na Ukrajině, odkud z pochopitelných důvodů nedorazily pozvané celky. V Chomutově ale trénují ukrajinští hráči, kteří na severu Čech našli azyl po dobu války na Ukrajině. Piráti do turnaje proto nasadili dva týmy, aby si také zahráli.

„Jedna skupinka jsou ženy s malými dětmi. Ty bydlí na ubytovně, která se zřídila z prostor u hotelu Bobr. Druhá skupinka bydlí v internátě, který máme pro hokejisty akademie. Kluci se zapojili do tréninků, chodí si sami zahrát fotbal, viděl jsem, že chodí i cvičit. A maminky s dětmi už žijí normální život,“ upřesnil Jaroslav Procházka, místopředseda Pirátů Chomutov, kde Buchtela působil.

Tagy: