Udělej z toho suchej ha*zl, volal Berbr sudímu Královcovi. Ten pak vyrobil průšvih

Pavel Královec výrazně pochybil v letošním finále Mol Cupu, když nevyloučil sparťana Martina Frýdka. Policejní spisy ukázaly, že pár dní před zápasem volal Královcovi Roman Berbr.

Berbr měl ovlivňovat rozhodčího Královce

Když Sparta Praha porazila v červencovém finále fotbalového Mol Cupu Slovan Liberec 2:1, mnozí to přičítali velké chybě hlavního rozhodčího Pavla Královce, který měl za bezbrankového stavu vyloučit sparťana Martina Frýdka, ale ani po spolupráci se systémem VAR tak neudělal. Spekulacím s odstupem nahrává zjištění webu efotbal.cz, podle kterého pár dní před oním duelem momentálně zatčený Roman Berbr Královcovi volal a volil zajímavá slova.

Berbr byl v pozici místopředsedy Fotbalové asociace České republiky zadržený před dvěma měsíci, a to především kvůli podílení se na fixlování zápasů třetí ligy. Spolu s ním čelí obvinění dalších 19 lidí. Už předtím Berbrovi mnoho kritiků vyčítalo to, že „řídí“ rozhodčí, ačkoliv ze své pozice, která nesouvisí s komisí sudích, na to nemá pravomoc.

Do těchto nařčení, se kterými otevřeně přišli jako první bývalí ligoví rozhodčí Libor Kovařík a Antonín Kordula, zapadají nová zjištění webu efotbal.cz. Ten se dostal k policejním spisům spojeným s říjnovou „kauzou Berbr“. Podle nich se mimo jiné před posledním finále Mol Cupu mezi Spartou a Libercem odehrála zvláštní zákulisní hra.

V hlavních rolích Roman Berbr, sekretář pražského klubu Josef Krula, sudí Pavel Královec a tehdejší místopředseda komise rozhodčích Martin Wilczek. Poslední jmenovaný se stal obětí Berbrova zatčení, protože krátce po něm byla celá komise rozhodčích rozpuštěna.

Jenom jednu politickou věc potřebuju, jo?

Policejní spis říká, že 22. června kontaktoval Bebr Wilczeka (ačkoliv šéfem komise byl Jozef Chovanec), přičemž se ho ptal, jestli už ví nominaci rozhodčích na pohárové finále, kterému bylo v kalendáři vyhrazené datum 1. července. Wilczek odpověděl, že pískat bude „naše jednička“. Číslem 1 je v tuzemsku Pavel Královec, jenž pravidelně získává nominace také do zápasů Ligy mistrů.

Poté, co Berbr dostal potřebnou informaci, volal obratem samotnému Královcovi, aby se u něj rozhodčí zastavil. 25. června kontaktoval tehdejší místopředseda fotbalového svazu nominovaného sudího znovu. V tomto telefonátu padla poměrně znepokojivá slova.

„Jenom jednoduše, jenom jednu politickou věc potřebuju, jo? Ty to pochopíš. V pondělí (22. června) byl za mnou Pepa Krula,“ řekl Berbr. Jenom pro připomenutí – Josef Krula je bývalým rozhodčím a momentálně pracovníkem Sparty Praha. To by znamenalo, že Krula navštívil Berbra ve stejný den, kdy „šedá eminence“ českého fotbalu vytočila číslo (zřejmě po schůzce) Wilczeka, aby zjistila, kdo má finále na starost.

„Chápu,“ odvětil Královec.

A Berbr k tomu slangově dodal: „Jenom ho potřebuju, ho pozdravuj potom. A ze zbytku udělej suchej hazjl.“

„Jim to nedělá problém,“ uvedl Královec a k tomu dodal: „Ať mají o čem psát.“

Nejen novináři nakonec měli po finálovém duelu Mol Cupu opravdu o čem referovat. První červencový den si Sparta došla pro trofej po vítězství 2:1, a to i „zásluhou“ selhání Pavla Královce.

Sparťanský Martin Frýdek šlápl v 31. minutě zápasu za stavu 0:0 na ležícího libereckého hráče Tomáše Malínského. Běžně bývá takovýto prohřešek oceněn červenou kartou. Nad tímto zápasem dohlížel VAR, tedy video asistent rozhodčího. Kolegové v přenosovém voze také Královce vyzvali, aby šel Frýdkův prohřešek přezkoumat na obrazovku, protože vyhlížel „červeně“.

43letý Královec proto k monitoru zamířil, zkouknul záznam, ale pak překvapil. Z kapsy tasil pouze žlutou kartu a ponechal tým trenéra Václava Kotala v plném počtu. Nelze říct, že by Slovan hodinovou přesilovku s jistotou proměnil ve vítězství, ale rozhodně by měl větší šanci.

Tím, že Letenští ovládli domácí pohár, zamířili díky příznivé souhře okolností rovnou do základní skupiny Evropské ligy. To Slovan Liberec si účast v této soutěži musel vybojovat v rámci kvalifikačních kol.

Královec po zápase přiznal, že chyboval a stejně to viděla také komise rozhodčích, která uznávaného rozhodčího ve zbytku sezony nenasazovala.

K případu se během úterního večera vyjádřila Sparta. „Odmítáme být spojováni (skrze Josefa Krulu) s kauzou Romana Berbra. Klub neovlivňoval delegaci sudích na konkrétní zápasy, Sparta si naopak přeje důkladné prošetření celé kauzy a věří, že všichni, kteří se dopustili protiprávního a korupčního jednání, budou potrestáni.“

Sám Krula uvedl pro web Seznam Zprávy následující: „Nevím o tom, že bych měl být zmíněn v nějakém vyšetřovacím spisu. A víc celou věc nebudu komentovat.“

Tagy:
fotbal MOL Cup sport FC Slovan Liberec Roman Berbr AC Sparta Praha Pavel Královec Josef Krula Martin Wilczek