Ukrajina posílá na frontu kočky. Krysy a myši zamořily zákopy, narušují bojeschopnost armády

Ukrajinské vojáky na frontě sužuje nejen zima, hlad a nedostatek výzbroje. Velkým problémem je také invaze myší a krys, v jižních částech země hadů, píše deník Bild. V boji s hlodavci nezabírá nic až na jediný prostředek, a tím jsou kočky. Za ně se platí doslova zlatem.

V zákopech, kde si vojáci chtějí krátce odpočinout, najíst nebo se trochu prospat, jim život ztrpčují hlodavci. Ve stovkách různých videí na sociálních sítích Zelenského bojovníci ukazují, jak se zákopy prohánějí myši, krysy a také hadi, zejména v jižních oblastech, jak píše Bild.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinští vojáci zápasí s invazí myší a krys. Hlodavci likvidují munici a ruší komunikaci

Na jednom ze sdílených videí je zachycen voják a dva velcí hadi. Muž žertuje, že jeho kamaráda přišla navštívit manželka a tchyně. Na jiném videu si voják stěžuje na myši, které mu vegetují pod matrací. Další voják otevře tašku a z ní na všechny strany vyběhnou myši.

Hlodavci vojákům ruší i spánek. „Usnete, a když se probudíte, máte ve spacáku vždy dvě nebo tři myši. Není to moc příjemné, když vám okusují prsty,“ popisuje voják Jevhen Jevlev.

Invaze myší je na první pohled úsměvná, ovšem tito hlodavci jsou schopní ničit bojeschopnost armády. Vojákům likvidují helmy, ale především ničí důležité komunikační kabely. Kyjevský metropolita (duchovní vůdce, pozn. red.) dokonce prosí o dary na boj proti hlodavcům.

V příspěvku na Instagramu napsal: „Je to zvláštní, ale naprosto nezbytná sbírka. Myši a krysy jsou boží stvoření. Krásná, chytrá, ale zákeřná. A nebýt těch zatracených Rusů, nemuseli bychom ty hlodavce zabíjet. Ale jsou všude. Ničí všechno: jídlo, léky, oblečení, kožené zboží, kabely.“

Z vybraných peněz chce metropolita nakoupit pasti. Než se jeho plán uskuteční, většina ukrajinských vojáků našla jiné řešení. Jsou to kočky, které jsou v boji proti hlodavcům nejúčinnější.

MOHLO VÁM UIKNOUT: Jak se tvrdě bojuje o Avdijivku

Tagy:
kočka invaze hlodavci Ukrajina myš Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj