Ukrajina se zřekla svého šampiona. Zelenskyj je největší hlupák a cirkusák, reaguje trenérka

Viktor Petrenko patří mezi největší ukrajinské sportovní legendy. Ještě v dobách rozpadajícího se Sovětského svazu získal v krasobruslení dvě olympijské medaile, z toho jednu zlatou. Jenže renomé rodáka z Oděsy v jeho rodné zemi značně utrpělo, když se letos po začátku války rozhodl vystupovat na půdě agresora. Naštval tím i Volodymyra Zelenského, ten zase pak svojí reakcí nepotěšil slavnou trenérku Taťjanu Tarasovovou.

Když Rusko na konci února spustilo invazi, byl zrovna Petrenko na Ukrajině. A to je už od roku 1994 spíše výjimka, protože po rozpuštění Sovětského svazu se připojil k mnoha dalším krasobruslařům, kteří se v době ekonomického chaosu přestěhovali do Spojených států amerických.

Jedna z největších sportovních person Ukrajiny zrovna v Oděse slavila 30leté výročí svého olympijského triumfu v Albertville a kvůli začátku války následně uvízla v Kyjevě. Na svém Instagramu momentálně 53letý Petrenko zveřejnil v té době často používaná slova „no war“ a mohlo se zdát, že pevně stojí na straně obleženého národa a zcela nesouhlasí s kroky Ruska.

Ovšem v červnu překvapil, když oznámil svůj úmysl opustit ukrajinskou krasobruslařskou federaci, ve které zastával pozici viceprezidenta. Hned druhý den byl předběžně vyloučen a definitivní vyhazov nastal po jeho vystoupení na ledové show v ruském Soči.

Sérii velkolepých krasobruslařských akcí s názvem The Scarlet Flower organizuje manželka mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova Taťjana Navková. Tato zlatá medailistka z her v Turíně je paradoxně narozená v ukrajinském městě Dnipro. Už v březnu americké ministerstvo financí uvalilo na Peskova s Navkovou sankce pro jejich vazby na prezidenta Vladimira Putina.

Účast Petrenka na události – v níž figuruje rovněž mladičká hvězda Kamila Valijevová – byla pro ukrajinské orgány neakceptovatelná. Braly ji jako „pakt s ďáblem“. Proto kancelář Volodymyra Zelenského odebrala Petrenkovi měsíční státní stipendium poskytované úspěšným sportovcům.

Tato informace se donesla i k prominentní ruské trenérce Taťjaně Tarasovové – koučce, jejíž svěřenci získali osm zlatých medailí. „Zelenskyj je největší hlupák. Nulová úcta k šampionům. Petrenko se k nim už nikdy nevrátí, bude se nadále účastnit show. Jak může člověk, který nikdy sport pořádně nedělal, brát ikonám jejich zasloužené peníze? Je to cirkus řízený cirkusáky,“ citoval 75letou Tarasovovou web Championat.

Dodala, že Petrenko je jeden z nejlepších lidí, které kdy potkala. Na Ukrajině už si ovšem myslí něco jiného.

Tagy:
Vladimir Putin Olympijské hry Ukrajina Sovětský svaz Dmitrij Peskov Volodymyr Zelenskyj krasobruslení USA sport Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Albertville Viktor Petrenko Dmitrij Peskov Taťjana Tarasovová Taťjana Navková