Ukrajina v EU? Země v občanské válce těžko, řekl Kobza. Sprostá lež, sepsul ho Lipavský

Umím si představit, že jednání o vstupu Ukrajiny do Evropské unie (EU) začnou ještě letos, řekl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Poslanec Jiří Kobza (SPD) si ale Ukrajinu v EU představit neodvede, jelikož jde o zemi „zmítanou občanskou válkou“. Jeho slova Lipavský označil za sprostou lež s tím, že na Ukrajině není občanská válka, ale že byla napadena Ruskem.

Prezident Petr Pavel při návštěvě Ukrajiny řekl, že se hodlá osobně zasadit o to, aby přístupová jednání mezi Evropskou unií a Ukrajinou začala už letos. Podle ministra zahraničí Liapvského je to reálné. „Já si to představit umím, ale musí na tom být shoda v celé sedmadvacítce. Je ale mnoho států, které k tomu mají skeptický postoj,“ upozornil v Partii Terezie Tománkové Lipavský s tím, že se takovým státům snaží vysvětlit přínos toho, že bude Ukrajina součástí Evropy.

Důležité podle něj ale je, aby Ukrajina dodržela veškerá pravidla pro vstup do EU. „Musíme to vyžadovat. Ukrajina nemůže mít žádné úlevy. Máme jednotný trh a pravidla. V Česku neustále řešíme nějaké zákony z Bruselu a občas je s tím trápení. Je potřeba, aby si tím samým prošla Ukrajina, pak budeme fungovat společně,“ zdůraznil Lipavský.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pavel u raketometu Přemysl, Rusům poslal ostrý vzkaz. Je to hrdina, velebí ho starosta Dnipra

O možnosti vstupu Ukrajiny do EU ale vážně pochyboval poslanec Kobza. „Neumím si představit, že by na jachtách ukrajinských oligarchů vlály vlajky EU a že by země, ve které je občanská válka, vstupovala do Evropské unie,“ řekl zástupce SPD. Jeho slova následně Lipavský tvrdě odmítl. „Na Ukrajině není občanská válka. Já se omlouvám, ale to je opravdu sprostá lež. Ukrajina byla napadena Ruskem,“ podotkl ministr.

Podle Kobzy probíhají na Ukrajině dvě války. „V Donbasu je válka od roku 2014, bojují tam milice v provinciích Luhansk a Doněck, to je pro mě občanská válka, a k tomu je tady ta další, ta rusko-ukrajinská. Z toho pohledu to vidím na dvě války,“ míní Kobza. Podle Lipavského jde ale od samého začátku o ruskou imperiální agresi řízenou z Moskvy. „Vy na tyto ruské narativy naskakujete a je smutné to pozorovat. Pokud bychom se podle toho měli řídit v našem politickém rozhodování, odevzdáváme naši politiku do Moskvy, a to já rozhodně nepřipustím,“ sdělil Lipavský. Dodal, že stejně jako byl konflikt Podněstří nebo v Abcházii v Jižní Osetii, přidala Moskva i Krym a „vyrobila si fejkové státy Luhansk a Doněck“.

Tagy: