Ukrajina zahájila rozsáhlou ofenzivu na pěti úsecích fronty. Podle Ruska neúspěšně

Ukrajinský raketomet MSLR BM-21 Grad v Doněcké oblasti

Ukrajina zahájila protiofenzivu

Ukrajina podle Ruska v neděli ráno zahájila rozsáhlou ofenzivu na pěti úsecích fronty v Doněcké oblasti. S odvoláním na ruské ministerstvo obrany to uvedla agentura RIA Novosti, podle níž ukrajinské síly nebyly úspěšné ve snaze prolomit ruskou obranu a přišly o více než 250 vojáků. Kyjev tyto informace ale v pondělí popřel a varoval před psychologickými operacemi nepřítele.

Moskva tvrdí, že Kyjev do akce, která směřovala na jižní část Doněcké oblasti, nasadil šest mechanizovaných a dva tankové prapory, jejichž cílem bylo prolomit obranu na místě, které Ukrajina považuje za nejzranitelnější. „Nepřítel nedosáhl svých cílů, neměl úspěch,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská armáda podle něj vedle mnoha vojáků přišla také o 16 tanků, tři bojová vozidla pěchoty a 21 bojových obrněných vozidel.

V oblasti byl podle Moskvy v době útoku i náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov, který se nacházel na jednom z předsunutých velitelských stanovišť.

ČTĚTE TAKÉ: Devítiletá Vika zemřela před zamčeným krytem. Byla nadějná judistka, fotka dědečka trhá srdce

Ukrajinci ale v pondělí vyjádření Rusů popřeli. „Nemáme takové informace a nekomentujeme falešné zprávy jakékoliv druhu,“ řekl agentuře Reuters mluvčí ukrajinského generálního štábu. „Válka pokračuje. Až do úplného vítězství,“ prohlásil podle agentur tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov.

Středisko ukrajinských ozbrojených sil pro strategickou komunikaci podle agentury Unian varovalo před rozsáhlou psychologickou operací nepřítele, zahrnující i šíření dříve připravených fotografií a videonahrávek zabitých, zraněných a zajatých ukrajinských vojáků a zničené vojenské techniky coby důkazů „porážky“ ukrajinské protiofenzívy, a to dokonce i v případě, že k protiútoku nedojde. Ruským cílem je zmást veřejnost, otřást morálkou ukrajinských vojáků a také přimět západní partnery k pochybnostem, aby snížili svou klíčovou podporu Ukrajině, upozornilo středisko.

O tom, že Ukrajina plánuje mohutnou protiofenzivu s cílem získat zpět území okupovaná Ruskem, se hovořilo už několik měsíců. Přesvědčení, že je na ni země připravena, vyjádřil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Domnívám se, že jsme na to dnes připraveni,“ řekl minulý týden listu Wall Street Journal (WSJ).

Tagy:
Moskva Ukrajina Rusko Kyjev Valerij Gerasimov Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Doněcká oblast The Wall Street Journal