Devítiletá Vika zemřela před zamčeným krytem. Byla nadějná judistka, fotka dědečka trhá srdce

Mezi oběťmi posledních ruských útoků na Ukrajině jsou i děti. Devítiletá judistka zemřela poté, co se s rodinou nedostala do krytu. Veřejnost po celém světě následně zasáhla fotografie zdrceného dědečka, sedícího na ulici vedle těla své vnučky. Tělo teprve dvouleté dívenky pak našli záchranáři v troskách jednoho z domů v Dnipru. Informovaly o tom světové agentury.

Rusko v uplynulých dnech vystupňovalo útoky na Kyjev. Trosky sestřelených raket zabíjejí civilisty, nezletilé nevyjímaje. Další zemřel v Kyjevě na Mezinárodní den dětí, spolu s ním i dva dospělí.

ČTĚTE TAKÉ: Hlásají lásku k Bohu, vraždí jako satanisté. Kyjev je pod palbou, čelí bombardérům

Incident se odehrál před nemocnicí, kde je protiletecký kryt. Dovnitř se nedostali. „V nemocnici je protiletecký kryt. Běželi tam, ale zabily je pravděpodobně střepiny,“ citovala agentura AP místního obyvatele Nikitu Masluna.

„Běžel jsem na druhou stranu nemocnice, abych zavolal vrátného. A v tu chvíli došlo k výbuchu. Když jsem se vrátil, bylo tam hodně krve, křik a prach,“ popsal podle AFP Jaroslav, který při útoku ztratil manželku. Spolu s ní zemřela další žena a devítiletá dívka Viktoria Ivašková, údajně talentovaná judistka.

Na místě zavládlo zoufalství a bezmoc. Stačilo ale málo a všechno mohlo být jinak. „Bydlíme v budově naproti nemocnici. Tam je dobrý sklep, slouží jako úkryt, vždy jsme se tam schovávali a vždy byl otevřený, i v noci. Když jsme při poplachu zabouchali na dveře, pouštěli nás dovnitř. Ale dnes jsme neuspěli,“ prohlásil Jaroslav.

Proč, to si nedovede vysvětlit. Jeho manželka zemřela jen pár metrů před bezpečím krytu. „Už na ničem nezáleží, nemám už nikoho. Jen děti bez matky,“ smutnil vdovec.

Dědeček seděl vedle mladé judistky několik hodin

Po incidentu svět oblétly fotografie devítileté judistky a jejího dědečka, truchlícího vedle bezvládného těla. Muž, který v jednu chvíli přišel o vnučku i snachu, měl údajně po několik hodin sedět na zemi, než mu místní přinesli židli, uvedl web Suspilne.

„Je to velmi bolestivé pro celou rodinu ukrajinských judistů,“ konstatoval k tragické smrti mladé sportovkyně předseda tamní judistické federace Mychajlo Košljak. Informoval o tom portál Ukrajinska pravda. Podobně se na Instagramu vyjádřila i nejmladší světová šampionka a olympijská medailistka Darja Bilodidová. Ta zároveň zkritizovala mezinárodní federaci za to, že umožňuje účast v soutěžích ruským zápasníkům.

Další dětská oběť v Dnipru

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjádřil soustrast pozůstalým a zdůraznil, že je povinností místních úřadů, aby kryty byly otevřené a přístupné 24 hodin denně.

Dalším ruským útokům čelí i Dnipro. Bombardování tam zasáhlo obytnou oblast. Pod troskami jednoho z domů našli záchranáři další dětskou oběť, tentokrát teprve dvouletou dívku. Dalších pět dětí a 17 dospělých bylo zraněno.

Tagy: