Český unikát v akci. Ukrajinci se pochlubili darovanou zbraní, dokáže zničit i obrněnce

Zničené budovy na Ukrajině

Švýcarsko nechce léčit raněné ukrajinské vojáky

Na Twitteru se objevilo krátké video, které ukazuje českou pušku Falcon OP99.50 BMG v rukou ukrajinského bojovníka. Tyto moderní středorážové odstřelovací zbraně darovala Česká republika Ukrajině na začátku ruské invaze.

Minutové video zachycuje odstřelovací pušku české výroby přímo v terénu. Záběry se objevily na twitterovém účtu Ukraine Weapons Tracker, který zveřejňuje zbraně a vybavení používané ve válce na Ukrajině. Upozornil na to web Echo24.cz.

„Česká puška ZVI Falcon OP99.50 BMG byla poprvé spatřena v rukou ukrajinských sil – pouze 19 těchto pušek bylo na začátku války oficiálně darováno Českem Ukrajině, což z ní dělá poměrně vzácný kus,“ píše v příspěvku Ukraine Weapons Tracker.

Výrobce, kterým je česká zbrojovka ZVI, na svém webu uvádí, že Falcon je 12,7mm odstřelovací puška, která v noci dostřelí na vzdálenost 800 metrů a přes den ještě jednou tolik. Podle výrobce obvykle slouží pro účely speciálních jednotek, výsadku nebo antiteroristických jednotek. „Puška může být také použita k ochraně strategických civilních i vojenských objektů – letišť, elektráren, skladů a jiných,“ upřesňuje ZVI.

Tagy: