Ukrajinci z Chersonu slaví. Město je ale podminované, bez elektřiny, internetu a vody

Ukrajinský Cherson byl osvobozen.

Cherson byl osvobozen, město je ale v hrozném stavu

V Chersonu místní slaví osvobození a do města zavítal i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Samotný Cherson je ale ve špatném stavu a na jihu od něj stále pokračuje ofenziva proti ruské okupační armádě, uvedl reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr.

Ukrajinci žijící v Chersonu ve městě v pátek přivítali vlastní armádu. Té se po měsících podařilo získat město zpátky pod svoji kontrolu. Situace na místě je ale velmi špatná. Podle reportéra CNN Prima NEWS Patrika Kaizra hrozí humanitární katastrofa. „Cherson nemá vodu, elektřinu, internet. Zásobování brutálně vázne,“ popsal reportér situaci na místě.

Kaizr také dodal, že město je stále podminované a musí se nejdříve vyčistit. „Je zakázán vstup pro všechny lidi, kteří tam nebydlí.“ Reportér upozornil také na to, že ruští vojáci, kteří se nestihli přemístit, se převlékli do civilních šatů a mohou u sebe mít zbraně. V jižních částech města stále pokračují vojenské operace.

Do osvobozeného Chersonu již stačil zavítat i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který v něm narychlo svolal tiskovou konferenci. „Říkal, že děkuje všem Čechům nejen za pomoc Ukrajině, ale také za to, že se postarali o všechny uprchlíky, kteří utekli ze země před válkou,“ zmínil Kaizr a dodal, že ukrajinský prezident v proslovu vyzvedl své přátelství s premiérem Petrem Fialou.

Podrobnosti ve videu v úvodu článku.

Tagy:
válka armáda vojáci elektřina Ukrajina Petr Fiala Patrik Kaizr uprchlíci osvobození Volodymyr Zelenskyj Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Internet Cherson