Cherson ovládla euforie. Město je ale podminované a lidé nemají dost jídla, popisuje Kaizr

Ukrajinci slaví osvobození Chersonu.

Válka na Ukrajině 14. listopadu

Ukrajinci slaví osvobození Chersonu, prvního většího ukrajinského města, které se Rusům od počátku invaze podařilo obsadit. Na místo dorazil i štáb CNN Prima NEWS. Cesta do města je nyní zjizvená bombami, granáty či pásy tanků. Obyvatelé svobodu nadšeně vítají.

Náměstí v Chersonu bylo v březnu svědkem neskutečné odvahy. Lidé zde stáli s ukrajinskými vlajkami i pod hrozbou výstřelů z ruských hlavní. Teď je náměstí – s příhodný názvem Nezávislosti – svědkem oslav.

Přímo na místo dorazil reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr. Ten vyzpovídal například chlapce Ljošu, který 11. listopadu jako první na pomník před budovu správy Chersonské oblasti vyvěsil ukrajinskou vlajku. Teď už tři dny sbírá podpisy (nejen) od ukrajinských vojáků. „(Ta vlajka) je pro mou matku. Moc miluje Ukrajinu,“ řekl Ljoša pro CNN Prima NEWS.

Obyvatelé žili v ruské okupaci více než osm měsíců. I teď se nad Chersonem stále ozývají výbuchy. Pocit svobody už ale místním nikdo nevezme. Ukrajinci toho navíc za poslední měsíce zažili až příliš mnoho, než aby je ozvěny výbuchů děsily. „Věříme v Ukrajinu, protože takový národ neporazíte,“ uvedla jedna z obyvatelek.

V Chersonu nicméně stále nefungují obchody. Sehnat chleba, máslo či mléko lze těžko, prakticky jen ráno na trzích. Ne na každého se však dostane. Značná část města je podminovaná, a navíc se v Chersonu stále skrývají ruští vojáci převlečení do civilu.

Ukrajinci ohlásili, že Cherson opět patří jim poté, co v pátek ruská vojska dokončila stažení z pravého břehu řeky Dněpr – tedy i z Chersonu – a do města vstoupila ukrajinská armáda. Cherson byl prvním a dlouhou dobu jediným větším ukrajinským městem, které se okupantům během invaze podařilo obsadit.

Tagy: