Ukrajinci zaútočili drony na ruské černomořské základny. Podařilo se jim zapálit rafinérii ropy

Následky ukrajinského útoku na velitelství Černomořské flotily v Sevastopolu

Ukrajina vyslala drony na ruské černomořské základny

Ruská obrana Sevastopolu na anektovaném Krymu čelila v noci ze čtvrtka na pátek rozsáhlému útoku vzdušných a námořních dronů. Podle tiskových agentur to oznámil ruský gubernátor Sevastopolu Michail Razvožajev. Náletu dronů podle agentury Interfax čelilo i ruské přístavní město Novorossijsk, které je další základnou ruské Černomořské flotily. Ukrajinské drony nad ránem zaútočily i na nedalekou rafinérii v Tuapse.

„Síly protivzdušné obrany, flotily a uskupení vojsk obrany Krymu v různých částech Sevastopolu pokračují v ničení bezpilotních letounů a také bezposádkových člunů,“ uvedl gubernátor podle agentury TASS. Později na sociální síti poděkoval vojákům za to, že se jim rozsáhlý útok podařilo odrazit. „Zničeny byly desítky bezpilotních letounů a více než pět bezposádkových člunů,“ tvrdil gubernátor a dodal, že útok si podle záchranářů nevyžádal žádné zraněné.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Ukrajina může poslat do války vězně, schválil parlament. Děláme to jinak než Rusové, hájí se

Nad Novorossijskem sestřelila protivzdušná obrana deset dronů. Nálet se podle předběžných informací obešel bez obětí a zraněných, oznámil gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev. Drony podle něj útočily na civilní objekty a padající trosky místy způsobily požáry, které se hasí, napsala agentura Interfax.

Podobná tvrzení nelze ve válečných podmínkách okamžitě prověřit z nezávislých zdrojů.

Obyvatelé Novorossijska hlásili přinejmenším 19 výbuchů. Terčem náletu mohl být přístav a sklady s ropou, poznamenala ukrajinská agentura Unian s odvoláním na informace ze sociálních sítí.

Dva ukrajinské drony dnes zaútočily na rafinérii v Tuapse. V důsledku dopadu jednoho stroje vypukl požár, který hasí speciální síly. Podle předběžných informací nebyl nikdo zraněn, uvedl krizový štáb v Krasnodarském kraji, kde zmíněná rafinérie leží. Úřady tvrdí, že mají požár pod kontrolou.

Na tuto rafinérii společnosti Rosněfť zaútočily drony už na počátku roku a vyřadily ji na týdny z provozu.

Moskva minulý měsíc jmenovala viceadmirála Sergeje Pinčuka novým velitelem Černomořské flotily. Hlavním velitelem ruského vojenského námořnictva se stal admirál Alexandr Moisejev a velitelem Severní flotily viceadmirál Konstantin Kabancov. Oficiálně příčiny výměny velitelů vojenského námořnictva nebyly oznámeny, upozornila ruská redakce BBC a dodala, že předchozí velitel vojenského námořnictva Nikolaj Jevmenov byl odvolán po sérii potopení lodí Černomořské flotily ukrajinskými bezposádkovými plavidly.

Ruské námořnictvo se během ruské invaze na Ukrajinu potýká s těžkými ztrátami v Černém moři. Zatím nejhorším zásahem bylo potopení křižníku Moskva v dubnu 2022. Dohromady Ukrajina za dva roky války s Ruskem potopila nebo vážně poškodila přibližně dvě desítky ruských válečných lodí, uvedla dříve stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda. To podle stanice představuje asi třetinu celé Černomořské flotily.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bratři, vraťte se a bojujte. Jinak nás Rusko zmasakruje, vzkazují Ukrajinci krajanům v cizině

Tagy:
dron Ukrajina Krym Rusko protivzdušná obrana Dněpropetrovsk Sevastopol Interfax válečné loďstvo křižník Moskva Novorossijsk