Ukrajinec dezertoval na nafukovacím lehátku do Běloruska. Po zdolání Dněpru mu ho zabavili

Běloruský soud odsoudil Ukrajince, který v březnu doplul do Běloruska na nafukovací matraci. Přeplul přitom řeku Dněpr. Šlo o jeden z nejvíce neobvyklých způsobů úniku z Ukrajiny, jejíž úřady zakázaly mužům do 60 let překračovat hranice, napsal server BBC News na svém ruskojazyčném webu. Připomněl, že množství Ukrajinců se vyhnulo povolání do války s Ruskem tím, že přeplavali řeku Tisu, a tak utekli z vlasti do Rumunska.

Případ ukrajinského uprchlíka posuzoval soud v běloruském městě Homel. Ve spisu se uvádí, že uprchlík doplul do Běloruska na nafukovačce za 300 hřiven (asi 180 Kč) 17. března.

ČTĚTE TAKÉ: Migranta, který znásilnil dítě, z Británie nevyhostí. Přišel by o zdravotní péči, řekl soud

Ten den počasí zjevně nepřálo koupání: bylo deset stupňů nad nulou přes den, pět stupňů v noci. Ukrajinec přirazil ke břehu asi tři kilometry od jedné běloruské vesnice v Brahinském okrese. Tam jej zadrželi celníci a sepsali s ním protokol o „nezákonném přemístění zboží“, tedy matrace, přes hranice Euroasijské hospodářské unie. K soudu 4. dubna se Ukrajinec nedostavil, a tak byl v nepřítomnosti odsouzen k pokutě 400 běloruských rublů (asi 2 900 Kč). A matraci mu zkonfiskovali.

Další osud uprchlíka je neznámý. Podle soudního spisu je nezaměstnaný, stálé bydliště má na Ukrajině. Ve spisu se podle BBC nic nepíše o tom, zda se jej úřady chystají vyhostit do vlasti.

Mluvčí ukrajinských pohraničníků řekl ukrajinské redakci BBC, že s tak originálním způsobem nezákonného překročení hranice se ještě nesetkal. „Není to typické,“ odpověděl na otázku, zda ví o dalších případech útěku do Běloruska po Dněpru.

Loni v únoru server RBK-Ukrajina informoval, že ukrajinští pohraničníci zadrželi v Zakarpatské oblasti na západě země převaděče, který se chystal přepravit do Maďarska dva muže z východu Ukrajiny snažící se vyhnout službě v armádě. Uprostřed tuhé zimy chtěl použít k překonání pohraniční řeky nafukovací matraci. Převaděč, dopadený při přebírání peněz, inkasoval na místě tisícovku dolarů (asi 24 tisíc Kč). Předtím ale už za služby dostal 7 tisíc dolarů (asi 168 tisíc Kč).

Bělorusko se přímo nezapojilo do ruské agrese proti Ukrajině, poskytlo však Rusku své území pro vpád ruských vojsk na Ukrajinu předloni v únoru. Ukrajina po vpádu uzavřela všechny pohraniční přechody, ale po ústupu ruských vojsk z Kyjevské a Černihivské oblasti obnovila fungování jednoho přechodu, přes který se do vlasti vrací Ukrajinci odvlečení do Ruska.

Válka vedla k tomu, že Ukrajina vyhlásila válečný stav, všeobecnou mobilizaci a uzavřela hranice mužům ve věku od 18 do 60 let. Následně podle pohraničníků přibylo případů nezákonného překročení hranice. Obvykle používají služeb převaděčů, kteří klienty přepravují do sousedních zemí přes lesy a hory, občas i přes pohraniční řeky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: USA schválily miliardovou pomoc Ukrajině

Tagy:
válka Ukrajina Bělorusko Maďarsko uprchlík Dněpr Zakarpatská oblast dezerce ruská invaze na Ukrajinu