Ukrajinskou armádu posílila další sportovní hvězda. Biatlonistka vyměnila zbraně

Biatlonistka Anna Krivonosová se připojila k armádě. (ilustrační fotografie)

Už to bude měsíc, co ruská armáda rozpoutala válku na Ukrajině. V napadené zemi nastala neuvěřitelná vlna patriotismu a do ní se zapojila i řada známých sportovců. Čerstvou posilou ukrajinských vojsk je 24letá biatlonistka Anna Krivonosová.

Mladá závodnice vyměnila modrou kombinézu pro biatlonová klání a malorážku za zelený mundúr a jinou zbraň. Jinými slovy se připojila k ukrajinské armádě.

Vydala se tak ve stopách svých kolegů – třeba Dmytra Pidručného, mistra světa z roku 2019. Nebo také jeho sestry Oleny Bilosjukové, jedné z nejúspěšnějších zimních sportovkyň ukrajinských dějin. V rodné vlasti zůstala rovněž Julija Džymová s Anastasijí Merkušinovou.

K armádě se připojili také boxeři Vasyl Lomačenko s Oleksandrem Usykem, odhodlaně zůstali i legendární rváči bratři Kličkové, přičemž starší Vitalij je starostou Kyjeva. Do konfliktu se zapojil dále skeletonista Vladyslav Heraskevyč, fotbalový trenér Šeriffu Tiraspol Jurij Vernydub, krasobruslařka Anastasija Archipovová nebo bývalí tenisté Serhij Stachovskij a Alexandr Dolgopolov.

Už krátce po začátku invaze ohlásila Ukrajina několik obětí ze sportovní sféry. Při výkonu vojenské služby zemřel teprve 19letý Jevhen Malyšev, který byl členem juniorské reprezentace. Na tuto tragickou zprávu zareagovali jeho kolegové z týmu slovy „hrdinové nikdy nezemřou“.

Vojska Vladimira Putina zabila také Vitalije Sapyla. Rodák z vesnice Sokilnyky měl nakročeno k tomu, aby se stal profesionálním fotbalistou, platil za talentovaného člena akademie týmu Karpaty Lvov. Kam to mohl dotáhnout, se svět nedozví. V pouhých 21 letech narukoval do armády, stal se velitelem tanku, ve kterém zemřel při obraně Kyjeva.

Tagy:
válka Vladimir Putin armáda invaze Ukrajina biatlon sport Kyjev Oleksandr Usyk biatlonista Ozbrojené síly Ruské federace Dmytro Pidručnyj Vasyl Lomačenko Serhij Stachovskyj Julija Džymová Jurij Vernydub Alexandr Dolgopolov Anna Krivonosová ruská invaze na Ukrajinu Vasil Lomačenko