Ukrajinci postupují v klíčových zónách. Zhatili ruský pokus o průlom, tvrdí britská rozvědka

Ukrajinské pozice u Bachmutu (13. 6. 2023)

Ukrajinské síly pokračují v ofenzivě proti ruské armádě na východě země, v důležitých oblastech se jim daří postupovat vpřed. Ve své pravidelné zprávě to v neděli uvedla britská vojenská rozvědka. Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat sdělil, že ruské útoky ze vzduchu byly v sobotu méně početné. Podle něj zasáhly Záporožskou oblast střely S-300. Při útoku na Vuhledar zahynul jeden civilista, uvedl šéf oblastní správy Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko.

„Ukrajinské síly využívají zkušenosti z prvních dvou týdnů protiofenzivy, aby vylepšily taktiku pro útoky na dobře připravenou ruskou obranu v týlu. Ukrajinským jednotkám se daří pozvolný, nicméně plynulý postup v klíčových oblastech,“ uvádí britská rozvědka ve své zprávě. Podle ní se Rusové v Luhanské oblasti pokusili o útok u Kreminny, Ukrajinci však průlomu zabránili.

ČTĚTE TAKÉ: Nová vzpoura na obzoru? Čekejte na náš signál, prohlásili běloruští bojovníci na Ukrajině

„Bylo to relativně klidné, nepřítel použil různé druhy zbraní. Je zjevné, že o den dříve jsme zažili příval střel, z různých směrů na naši zemi mířilo přes 50 projektilů. Tentokrát použili pouze S-300 v Záporožské oblasti,“ sdělil podle webu Ukrinform mluvčí ukrajinského letectva.

Šéf místní oblastní správy v Charkovské oblasti Oleh Syněhubov na Telegramu napsal, že ruské jednotky ostřelovaly například obce Dvorična, Kyslivka, Berestove, Kozača Lopaň nebo Masjutivka. V Dněpropetrovské oblasti útočily ruské jednotky na Nikopol a zranily jednoho civilistu, uvedl oblastní šéf Serhij Lysak. Podle vyjádření oblastního gubernátora Oleksandra Prokudina zahynul při ostřelování v Chersonské oblasti na jihu země jeden člověk.

Tagy:
válka Ukrajina Rusko Luhanská oblast S-300 Záporožská oblast Pavlo Olexandrovič Kyrylenko