Ukrajinský útok přímo v ruském Bělgorodu? Vybombardovali sklad ropy, tvrdí úřady

Ve skladu pohonných hmot v ruském Belgorodu podle úřadů hoří osm zásobníků.belgoro

Požár skladu v Rusku

V západoruském městě Bělgorod, ležícím asi 30 až 40 kilometrů od ukrajinských hranic, ve čtvrtek vypukl požár ve skladu pohonných hmot. Podle gubernátora Bělgorodské oblasti Vjačeslava Gladkova na sklad zaútočily dva vrtulníky ukrajinské armády, které v nízké výšce přeletěly hranice. Toto tvrzení nelze ověřit z nezávislých zdrojů. Ukrajinská strana útok nepotvrdila.

Na sociálních sítích se mezitím objevily záběry útočících a odlétajících vrtulníků, podle siluety zřejmě bitevních helikoptér Mi-24, v modernizované verzi značených Mi-35. Tyto stroje sovětské konstrukce používají obě strany, podobně jako jiné státy, které bývaly součástí sovětského bloku.

Obyvatelé města z okolí požáru byli podle starosty Antona Ivanova evakuováni na stadion. Tam podle BBC přijel autobus s 19 lidmi. Společnost Rosněfť, které sklad patří, oznámila, že její zaměstnanci byli evakuováni a že se požár obešel bez obětí a zraněných.

Požár nezpůsobí nedostatek paliv

Gubernátor Gladkov tento týden uvedl, že výbuchy ve zbrojním skladu byly pravděpodobně důsledkem jiného požáru, ačkoli regionální úřady podle něj čekají na potvrzení od ministerstva obrany. Agentura TASS s odkazem na místní úřady ve středu uvedla, že šlo o vojenský objekt zničený ukrajinskou střelou. Ukrajina se k žádnému z incidentů nepřihlásila.

Požár v Bělgorodu nezpůsobí nedostatek paliv na čerpacích stanicích, které budou zásobovány z okolních regionů, řekl ruský ministr energetiky Nikolaj Šulginov podle agentury TASS. Ta uvedla, že každý z osmi hořících zásobníků má objem 2 tisíce metrů krychlových a že hrozí rozšíření požáru na další, celkem je těchto zásobníků na místě 27.

Ruské ozbrojené síly v posledních dnech raketami a střelami s plochou dráhou letu systematicky ničily sklady pohonných hmot v různých částech Ukrajiny. Uvedené sklady podle médií slouží hlavně ukrajinské armádě a železnici.

Tagy: