Expert: Ruští vojáci neplní rozkazy a ničí svou výbavu. Je to jasný nesouhlas v válkou

Blíží se vítězství Ukrajiny?

Rusko blokuje humanitární koridory, lidé kvůli tomu trpí nejen v Mariupolu. Uvedl to analytik Výzkumného centra a Asociace pro mezinárodní otázky Pavel Havlíček v Novém dni na CNN Prima NEWS. Dodal, že Rusové provádí na Ukrajině genocidu. Nyní na bojišti přeskupují vojenské síly, jejich armáda však nemá dostatečnou morálku a někteří vojáci odmítají plnit rozkazy.

„Ruští vojáci neplní rozkazy svých nadřízených a dokonce ničí vlastní výbavu. Je to jasný nesouhlas s válkou, což svědčí o nízké bojové morálce. Nebylo jasné, co mají na Ukrajině dělat, nebyli o ‚operaci‘ informováni, nebyli koordinováni,“ popsal analytik Havlíček.

Putin chtěl podle Havlíčka původně získat Kyjev. Spousta Rusů se ale s jeho vizí neztotožňuje, nechtějí zabíjet lidi ani rabovat, to prý není celé ruské armádě vlastní. Připomněl také, že Rusové údajně omylem sestřelili vlastní letadlo. Putinovy plány se nenaplňují právě kvůli nezkušenosti a slabosti jeho vojáků.

Nyní bude chtít ruský prezident nejspíš přeskupit vojenské síly. „To už vidíme, nejvíce se mluví o severu Ukrajiny. Ukázalo se, že tam byli vysláni vojáci základní služby. Tvrdili jim, že to je jen cvičení a pak zemřeli, protože nemají zkušenosti,“ popsal Havlíček.

Expert ve vysílání CNN Prima NEWS také uvedl, že v Mariupolu stále panuje humanitární katastrofa. „Rusko blokuje zásobování potravin a, až na výjimky, humanitární koridory. Město nadále ostřeluje. Blížíme se k situaci, kdy budou Rusové moct prohlásit, že Mariupol zcela dobyli,“ sdělil.

Genocida v Mariupolu

Ukrajinské ozbrojené síly se totiž nedokážou dostat z obklíčení. Město je uzavřeno, nemůže tam ani humanitární pomoc, na místě stále zůstává na 120 tisíc civilních obyvatel. „Je to obrovská lidská tragédie, mluví se o genocidě,“ prohlásil.

Mariupol je také významný logistický uzel. Do přístavu zamířil konvoj 45 autobusů s humanitární pomocí, které mají následně z obléhaného města evakuovat civilisty. Ruské síly však ve čtvrtek zablokovaly autobusy a podle ukrajinské vlády se z města dostalo pouze 631 lidí v osobních autech. Ruští vojáci navíc zadrželi 12 nákladních aut, které do Mariupolu vezly humanitární zásoby, uvedla místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková.

Tagy:
Vladimir Putin Ukrajina Rusko Kyjev Mariupol Ozbrojené síly Ruské federace Iryna Vereščuková