Ulice v Bratislavě jsou plné lidí navzdory lockdownu. Respirátory nosí málokdo

Přestože na Slovensku platí přísný lockdown, jsou ulice hlavního města plné lidí. A respirátor má nasazen málokdo. Covidová situace se na Slovensku v posledních dnech zlepšuje, nadále tam však panují obavy ohledně rychlého šíření nové varianty omikron.

Na Slovensku platí zákaz vycházení. Dříve lidé nemohli kromě nutných případů vycházet po celý den, teď platí omezení jen od 20. do 5. hodiny ranní. Jak ukazují fotky sdílené webem topky.sk, někteří Slováci si z opatření nic nedělají a vyrazili do centra Bratislavy, aby si vychutnali vánoční atmosféru.

Vánoční trhy jsou zavřené druhým rokem. Restaurace ale mohou nabízet nápoje a jídlo s sebou, a v provozu jsou alespoň výdejní okénka, kde si lidé mohou zakoupit například svařák. Před podniky se tvoří dlouhé fronty a nařízené dvoumetrové rozestupy lidé příliš nerespektují. „Některé podniky připravily i ohřívače, u kterých postává mnoho lidí,“ cituje web topky.sk Tomáše. Podle něj málokdo nosí respirátor. „Takhle lockdown určitě nevypadá,“ stěžuje si.

Slovensko zavedlo tvrdý lockdown 25. listopadu. Vedlo to například k dočasnému uzavření některých prodejen, restaurací, hotelů či provozů služeb včetně těch, které nabízejí možnost volnočasových aktivit. Restrikce podle ministerstva zdravotnictví ale nevedly k takovému snížení mobility jako při předchozí silné druhé vlně koronavirové infekce, kdy platila podobná omezení.

Na Slovensku zároveň roste obava z varianty omikron. V sobotu potvrdil úřad hlavního hygienika čtvrtý případ nákazy touto novou variantou.

Tagy:
Slovensko Vánoce rozestupy koronavirus lockdown vánoční trhy výdejní okénka