Ultraširokoúhlý objektiv i bio design. Realme ukázal sérii mobilů GT 2, cena překvapí

Nejrychlejší androidí procesor, ultraširokoúhlý objektiv i bleskově rychlé nabíjení. Společnost Realme představila pro evropský trh prémiové mobilní telefony GT 2 a GT 2 Pro, které svou výbavou a vysokým výkonem konkurují i mnohem dražším modelům vyšší třídy. Kromě několika technologických prvenství výrobce podtrhuje také „bio design“ telefonů. Nová vlajková loď značky Realme byla představena v rámci mezinárodního mobilního veletrhu MWC 2022 v Barceloně.

Doposud se relativně nový šenčenský velikán držel spíše ve střední třídě chytrých mobilů, nyní má ovšem velké ambice atakovat i prémiové kategorie. Podle prvních testů těmto telefonům výkon rozhodně nechybí – realme GT 2 Pro pohání nejrychlejší androidí procesor Snapdragon 8 Gen 1, který se teprve nyní dočká své evropské premiéry.

Procesor doprovází 12 GB operační paměti, což ocení především hráči náročnějších titulů. Ruku v ruce s výkonem jde také rekordně chladící plocha mobilu, které má držet teplotu procesu v nízkých teplotách. O to větší je pak překvapení, že je zařízení relativně tenké a dobře se drží i v menších rukách.

Neméně štědrý je také nasazený AMOLED displej o velikosti 6,7“. Na plochém panelu nabídne rozlišení 3 216 × 1 440 pixelů i s dynamickou obnovovací frekvencí až do 120 Hz, o ochranu se zase stará kvalitní sklíčko Corning Gorilla Glass Victus. Telefon funguje na vlastní nadstavbě Realme UI 3.0, jádro pak tvoří operační systém Android 12.

Mnohé možná příjemně překvapí i fotografický výkon. Nadšence do focení zřejmě nejvíce naláká hlavní 50megapixelový fotoaparát se snímačem IMX766 od společnosti Sony, nechybí tedy pestrá škála fotografických režimů, optická stabilizace ani natáčení videí v rozlišení až 8K. GT 2 Pro se rovněž chlubí 50megapixelovou širokoúhlou čočkou o úhlu záběru 150 stupňů. Dvojici fotoaparátů pak doplňuje makro objektiv se 40násobným přiblížením a přední 16megapixelová selfie kamera.

Výrobce věnoval podstatnou část prezentace také designové části telefonu, která se točila kolem udržitelnosti a snižování uhlíkové. Ve spolupráci s japonským průmyslovým designérem Naotem Fukasavou vytvořilo Realme zadní obal z biologických a ekologicky nenáročných materiálů – například z odpadu či zbytků biomasy. Na dotek tak zadní obal telefonu připomíná papír nebo kůži.

Samotný mobil se díky 65W nabíječce dostane z nuly na 100 procent za pouhou půlhodinu. Když se vezme v potaz kapacita baterie o 5 000 mAH, jde o poměrně slušnou rychlost. Některé zájemce ale možná zamrzí absence bezdrátového nabíjení. Samozřejmostí je pak 5G konektivita.

Levnější, ale neméně výkonná základní verze

Realme představil také o něco nižší model GT 2, který je osazen „slabším“, ale stále výkonným procesorem Snapdragon 888 5G. Drobných změn se dočkalo také rozlišení displeje, systém chlazení či širokoúhlý objektiv (který zabírá běžnější úhel 119 stupňů), zbytek parametrů ale zůstává stejných jako u prémiového modelu. Spíše paradoxně se základní verze GT 2 dočkala i lepší selfie kamery s rozlišením 32 megapixelů.

Cenovka některé možná překvapí. Oproti původním odhadům se bude základní model GT2 s uložištěm o velikosti 256 GB prodávat na českém trhu za 12 999 korun, zatímco Pro varianta mobilu bude k mání za 17 999 korun. V rámci předprodeje od 1. března mohou zájemci ušetřit dalších 1 500 korun, což už dělá z obou modelů nečekané jarní favority střední i vyšší třídy.

V případě verze Realme GT 2 Pro chystáme na webu CNN Prima NEWS podrobnější recenzi. Otestujeme herní výkon, výdrž baterie, fotografický výkon i uživatelskou přívětivost mobilu.

Tagy: