Umírat se mi nechce. Svědek z učebny popisoval chvíle hrůzy na sociální síti

FF UK zůstává zavřená na místě jsou stále policisté.

Prožil chvíle, které nechce absolvovat nikdo. Když došlo k hrůznému masakru na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, byl spolu s dalšími studenty v jedné z místností v budově. „Potichu jsme se zamkli. Jeden dělal návnadu, druzí byli připravení se na někoho vrhnout,“ uvedl na sociální síti X přímý svědek střelby.

„Na fildě se střílí na Staroměstské. Žil jsem dobře, umírat se mi nechce, ale co nadělám. Good luck všem v budově. Slyšíme ho ve čtvrtém patře střílet,“ napsal svědek na sociální síti X. Na rozdíl od 14 usmrcených a 25 zraněných měl ve velkém neštěstí nakonec štěstí. Řádění vraha přežil bez újmy na zdraví. Spolu s ostatními se zamkl v učebně, kde zosnovali plán.

ČTĚTE TAKÉ: Nesmyslný útok v Praze. Střelba rozesmutnila i Bidena, komentují ji politici z celého světa

„Napsal jsem ženě, kamarádovi a sem, abych oslovil policii. Ze začátku to znělo jako oprava, pak přišly velké rány, a to se přerušila výuka, zamklo se a domluvili jsme se co a jak. Člověku se tomu v ČR nechce věřit,“ přiznal s tím, že měl obrovskou kliku, protože si je jistý, že se střílelo ve vedlejší třídě.

A jaký měli plán? „Jedna návnada na rozptýlení, dva měli házet co bylo po ruce a třetí byl ze zálohy připravený s noťasem. Z šesti lidí zamrzl jeden. Vynikající statistika,“ těšilo svědka. Učebnu a budovu opustili až za plného přesvědčení, že jsou v bezpečí. „Až když jsme si byli 100% jistí, že za dveřmi prošla policie, zaťukali jsme, že jsme tam. První běželi studenti, co chodí pravidelně a školu znají, a vyvedli mě ven. Respekt všem, co tam se mnou byli. Perfektní práce,“ uznal a vyjádřil upřímnou soustrast pozůstalým.

Svědek zmínil také to, že při cestě z budovy viděl krev, s oběťmi ale do kontaktu nepřišel. „Já to snad zvládnu, ale drtí mě smrt tolika mladých. Tam člověk klasicky přemýšlí, zda nešlo udělat něco líp,“ konstatoval. Mezi svými příspěvky shrnul i chyby, které podle něj s ostatními udělali. „Po zamčení jsme nebarikádovali. Nevolali jsme policii (to mě trošku mrzí, ale snažili jsme se být hlavně ticho, policii jsme už viděli). Málem jsem vystrčil hlavu, zda to nejsou nějaké opravy. Mohli jsme se dřív zamknout,“ vyjmenoval.

O situaci mezi studenty promluvila i reportérka zahraniční redaktorka CNN Prima NEWS Eliška Fajmonová. „Odpoledne jsem měla výuku v Hybernské ulici, kde nás zastihla zmatená zpráva, že se něco nejspíše děje v okolí náměstí Jana Palacha. Nebylo zprvu jasné, zda se to týká i hlavní budovy. Při konci výuky jsme se ale dozvěděli, že tam jsou mrtví,“ popsala nepříjemné chvíle.

Studenti fakulty podle jejích slov začali ihned organizovat pomoc na sociálních sítích, kde v příspěvcích informovali o jménech spolužáků, které zatím pohřešují. Evakuovaní totiž opustili budovu ve spěchu a nesměli si s sebou vzít ani osobní věci.

PODÍVEJTE SE: Střelba na Filozofické fakultě v Praze otřásla nejen Českem, ale celým světem

Tagy: