Únik chemikálie v pražských Běchovicích. Sedm lidí odvezli záchranáři do nemocnice

Hasiči

K úniku chemických látek došlo dnes v pražských Běchovicích

V pražských Běchovicích v ulici Podnikatelská uniklo v sobotu odpoledne v jednom z objektů v průmyslovém areálu zhruba 100 litrů chlornanu sodného z barelu. Hasiči zasahovali v protichemických oblecích, sedm lidí, kteří se chemikálie nadýchali, ale byli při vědomí, odvezli pražští záchranáři do vinohradské nemocnice. Řekli to mluvčí hasičů a záchranné služby Martin Kavka a Jana Poštová. Chlornan sodný se používá například jako dezinfekční prostředek či chlorové bělidlo.

„Látka byla neutralizována ve spolupráci s místní odbornou firmou. Vytyčili jsme nebezpečnou zónu a provádíme další průzkum. Několik osob je v péči pražské záchranné služby,“ uvedli hasiči na Twitteru. Poštová nejdříve řekla, že šest lidí převezli záchranáři ve speciálu Atego v doprovodu inspektora a lékaře do vinohradské nemocnice, později doplnila, že jich bylo sedm. Upřesnila, že měli poleptané dýchací cesty, byli ale při vědomí. Zranění hodnotila jako lehká až středně závažná.

Hasiči koncentraci chlornanu snížili odvětráním objektu. Bezprostřední nebezpečí podle nich nehrozí, dokončují sběr směsi, kterou si poté zlikviduje odborná firma.

Další neštěstí v Opavě

Jen pár hodin předtím zemřeli tři lidé po otravě oxidem uhelnatým v Opavě. Byla mezi nimi i dívka školního věku. Kotel v koupelně činžovního domu měl zřejmě technickou závadu. Hasiči a strážníci mrtvé obyvatele bytu našli dnes dopoledne, když je zalarmovali sousedé, kteří se o ně obávali.

Tragédie se stala v činžovním domě v Polní ulici. Sousedé nejprve klepali na dveře bytu v prvním nadzemním podlaží, když nikdo neotvíral, zavolali na tísňovou linku městských policistů. Strážníci si ke spolupráci povolali i hasiče. „Po násilném otevření předmětného bytu byly v obývacím pokoji nalezeny bez známek života tři osoby a jedno zvíře, pes. Ani přivolaná osádka sanitního vozidla již nedokázala zemřelým osobám pomoci,“ uvedl Černohorský.

Tagy: