Tragédie v Opavě. Tři lidé zemřeli na otravu oxidem uhelnatým, mezi mrtvými je dítě

Obytný dům v Opavě

Při tragické nehodě v opavském činžáku zemřeli tři lidé

Tři lidé v Opavě zemřeli po otravě oxidem uhelnatým. Byla mezi nimi i dívka školního věku. Kotel v koupelně činžovního domu měl zřejmě technickou závadu. Hasiči a strážníci mrtvé obyvatele bytu našli v sobotu dopoledne, když je zalarmovali sousedé, kteří se o ně obávali. Informoval o tom policejní mluvčí René Černohorský. Večer hasiči informovali o dalším případu úniku oxidu uhelnatého v Příboře, do nemocnice musel být odvezen jeden člověk.

Tragédie se stala v činžovním domě v Polní ulici. Sousedé nejprve klepali na dveře bytu v prvním nadzemním podlaží, když nikdo neotvíral, zavolali na tísňovou linku městských policistů. Strážníci si ke spolupráci povolali i hasiče. „Po násilném otevření předmětného bytu byly v obývacím pokoji nalezeny bez známek života tři osoby a jedno zvíře, pes. Ani přivolaná osádka sanitního vozidla již nedokázala zemřelým osobám pomoci,“ uvedl Černohorský.

Dodal, že na místě byl bez známek života nalezen muž narozený v roce 1965, žena ročník narození 1976 a děvče narozené v roce 2012. „Přítomní hasiči bezprostředně naměřili vysokou hodnotu oxidu uhelnatého ve všech obytných prostorách bytu, byt odvětrali a v koupelně bytu zjistili, že kotel – karma vykazuje svou světelnou signalizací nějakou technickou závadu,“ sdělil mluvčí.

Policejní i hasičští vyšetřovatelé nyní zjišťují, jak k tragédii došlo. Budou prověřovat i technický stav kotle a zda měl pravidelné revize.

Mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl uvedl, že přestože záchranáři byli u postižených během několika minut od nahlášení, záchrana už nebyla možná. „Zasahující lékař u všech zjistil přítomnost jistých známek smrti, jejich záchrana již nebyla možná,“ uvedl Humpl. U zemřelých byly nařízeny zdravotní pitvy.

Pozor na kamna i ohřívače vody

V minulosti se ročně otrávilo oxidem uhelnatým kolem tisíce lidí a přibližně stovka jich kvůli tomu každý rok zemřela. V posledních letech se ale i v souvislosti s instalací novějších kotlů počet těchto případů snižuje. Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) bylo v roce 2020 případů otravy 269, zemřelo při nich 62 lidí.

Jen moravskoslezští záchranáři každoročně ošetří několik desítek lidí s otravou oxidem uhelnatým. Otravy nejčastěji způsobují domácí topeniště – kamna, krby, kotle nebo ohřívače vody. K otravám přispívá také zateplení, výměna oken a tedy větší utěsnění obydlí, což brání přirozenému pohybu vzduchu a větrání. Tragédiím mohou zabránit detektory oxidu uhelnatého, které signalizují nebezpečný plyn již při velmi malých koncentracích, kdy ještě není přímo ohroženo zdraví ani život lidí, kteří jej dýchají.

Mluvčí hasičů Jakub Kozák uvedl, že detektor uvnitř bytu nainstalován nebyl. „Otravy oxidem uhelnatým (CO) z lokálních topidel a ohřívačů vody jsou i v našem kraji poměrně časté a nezřídka končí úmrtím. Hasiči neustále varují před tímto nebezpečím a nabádají k pravidelným kontrolám a opravám těchto zařízení a také k nákupům detektorů CO. Jejich cena na trhu se dnes pohybuje kolem jednoho tisíce korun,“ dodal Kozák. Připomněl, že oxid uhelnatý je velmi zrádný, protože jde o neviditelný plyn bez zápachu a člověk ho tak nedokáže zaregistrovat.

Ještě v sobotu večer hasiči museli zasahovat u dalšího případu, a to v rodinném domě v Příboře. Přestože už před jejich příjezdem se v domě začalo větrat, naměřili tam nebezpečný plyn. „Zdravotníci odvezli do nemocnice jednu osobu, další tři zkontrolovali na místě,“ uvedl Kozák.

Nejtragičtější událost

Sobotní otrava oxidem uhelnatým patří k nejtragičtějším událostem svého druhu. V červnu 2010 zemřela v Poděbradech na Nymbursku trojice Rumunů, kteří se otrávili zplodinami z kotle kvůli zanesené spalinové cestě, svou roli sehrálo i extrémně teplé počasí.

Tři lidé zemřeli v lednu 2014 v bytě v Brně-Komárově, kde si nájemníci v bytě přitápěli provizorními kamny v nedostatečně odvětraných prostorách. V posledních letech pak zemřelo na otravu oxidem uhelnatým více lidí třeba v březnu 2018, kdy se otrávila dvojice lidí ve Varnsdorfu na Děčínsku, nebo v únoru 2020 dvě seniorky v Mořkově na Novojičínsku.

Tagy: