Unikátní výstava Mucha, rodinná sbírka se prodlužuje. Lidem bude přístupná do konce roku

John Mucha

Vnuk Alfonse Muchy John Mucha o výstavě ve Valdštejnské jízdárně

Přelomová výstava mapující dílo a život Alfonse Muchy prostřednictvím vybraných děl z rodinné sbírky se prodlužuje. K vidění bude až do 31. prosince. Více než 200 obrazů, fotografií a dalších uměleckých předmětů ukazujících Muchu i z méně známých – či prakticky neznámých – úhlů je vystaveno ve Valdštejnské jízdárně Senátu Parlamentu ČR.

Výstava „Mucha, rodinná sbírka“ se už od svého zahájení v polovině července těší mimořádnému zájmu návštěvníků. Za čtvrt roku ji vidělo několik desítek tisíc lidí.

„Mám z toho obrovskou radost, protože výstavu jsme dělali hlavně pro lidi, což může znít banálně. Jedním z pilířů tvorby mého dědečka ale byla myšlenka, že umění má být srozumitelné a dostupné pro všechny, nikoliv jen pro bohaté a mocné. A tím jsme se řídili,“ říká vnuk Alfonse Muchy a předseda správní rady Nadace Mucha John Mucha.

Pro prodloužení expozice Mucha, rodinná sbírka hrálo roli i to, že je součástí oficiálních akcí doprovázejících doposud velmi úspěšné české předsednictví v Radě EU. Alfons Mucha byl totiž na jedné straně zapálený vlastenec, na straně druhé i kvůli rokům stráveným zejména ve Francii – od níž Česko symbolicky převzalo řízení Evropské unie – také přesvědčeným Evropanem.

Výstava je rozdělena do šesti částí

I díky celosvětovému renomé si tak výstavu Mucha, rodinná sbírka prohlédly i špičky členských států EU, naposledy například místopředsedkyně Evropské komise Margrethe Vestagerová.

Unikátnost výstavy podtrhuje i fakt, že architektonický návrh výstavy zpracovala světoznámá architektka českého původu Eva Jiřičná. Jednotlivé části výstavy tak například využívají barevné palety charakteristické pro dané období Muchova života a tvorby. Výstava je rozdělena do šesti ucelených částí: Bohém a Čech v Paříži, Tvůrce pro lidi, Kosmopolita, Mystik, Vlastenec a Umělec a Filozof.

Otevírací doba až do konce roku zůstává stejná, tedy každý všední den a neděle od 10:00 do 18:00, v sobotu od 10:00 do 20:00. Ceny vstupenek se pohybují od 240 korun pro dospělého, rodinné vstupné stojí 500 korun. Studenti od 15 let a senioři mají zvýhodněné vstupné 150 korun. Vstupenky je možné koupit buď přímo na pokladně Valdštejnské jízdárny, nebo on-line přes web výstavy mucha.eu nebo server goout.net.

Tagy:
Francie cena výstava návštěva Evropská unie Evropská komise Praha Alfons Mucha Rada Evropské unie Eva Jiřičná John Mucha Senát Parlamentu ČR vstupenka Margrethe Vestagerová Valdštejnská jízdárna