Úplný politický bojkot olympiády, velí politici z Partie. Lipavský podle Koláře zaspal

Olympiáda v čínském Pekingu budí kontroverze

PARTIE Terezie Tománkové (4)

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) se v Partii Terezie Tománkové shodl s poslancem Jaroslavem Bžochem (ANO) na tom, že olympiádu v Pekingu je namístě naprosto politicky bojkotovat. Oba politici se v diskuzi také shodli, že svátek sportu se neměl v Číně vůbec konat.

„Olympiáda v Číně neměla být, situace se tam za poslední roky nezměnila,“ prohlásil v nedělní Partii poslanec Bžoch, který v pořadu kromě Koláře diskutoval i s europoslankyní Markétou Gregorovou (Piráti) a poslancem SPD Jaroslavem Baštou.

Bžoch se domnívá, že Česko mělo k letním hrám zaujmout pohotovější postoj. „Když vezmu ostatní státy, které začaly vyhlašovat bojkot, tak teď už je pozdě, mělo se to říct hned. Není to bojkot, když tam budeme mít velvyslance. Je to takový rozkol,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Také podle Koláře měla být česká diplomacie v tomto ohledu čitelnější. „Lipavský zaspal vhodnou chvíli, kdy měl na vládu poslat dokument a nedat spekulacím prostor. A ne že po čtyřech týdnech řekne, že nikdo nepojede. Je třeba se vrátit do minulosti, jestli vůbec olympiáda v Číně měla být. Jak bylo vůbec možné, že se uskuteční v Číně. Takové rozhodnutí už samo o sobě ten sport politizuje,“ pronesl Kolář.

Přístup Lipavského ale v Partii hájila europoslankyně Gregorová, podle ní měl pirátský ministr do jisté míry svázané ruce. „Lipavský nemohl jednat ihned. V zahraniční politice je více aktérů, tady se do toho ještě pojí ambasáda v Číně. Chápu, že se to zpozdilo, ale vláda deklarovala, že to politicky bojkotuje, a to je důležité,“ myslí si politička.

Využije Rusko olympiády k invazi?

Hosté Partie také v diskusi zmínili spekulace o tom, jak mohou olympijských her využít světové mocnosti k prosazení svých cílů. „Těsně po olympiádě v Pekingu začala válka v Gruzii, když začaly hry v Soči, svrhli Janukovyče,“ připomněl Bašta. „Pokud přijde provokace podobného typu, tak bych nechtěl žít na Tchaj-wanu,“ doplnil.

„Objevila se spekulace, že Rusko počká na konec her a vrhne se na Ukrajinu. Ale jsou to jen spekulace. Nemyslím si, že se to bude opakovat,“ uzavřel Bžoch.

Tagy:
Ondřej Kolář Partie Terezie Tománkové Jan Lipavský bojkot Markéta Gregorová Jaroslav Bžoch Jaroslav Bašta Zimní olympijské hry v Pekingu 2022