Hádka v Partii: Ať dva miliony za fotky Schillerové zaplatí ANO, ne občané, zlobí se Pekarová

Markéta Pekarová Adamová

PARTIE Terezie Tománkové (4)

Dva miliony za prezentaci Aleny Schillerové na sociálních sítích, která byla financována z peněz ministerstva financí, by podle šéfky Sněmovny Markéty Pekarové Adamové mělo zaplatit hnutí ANO. Řekla to v nedělní Partii Terezie Tománkové. Je podle ní naprosto nepředstavitelné, aby něco takového platil stát a tedy občané země ze svých daní. Ona jako politička má také na sociální sítě odborníky, ale platí je prý ze svého, případně ze stranické kasy. Schillerovou naopak ve vysílání CNN Prima NEWS hájil její kolega a bývalý šéf Sněmovny Radek Vondráček.

„Doufám, že to uhradí hnutí ANO, a považuji za naprosto nemorální, aby to platili daňoví poplatníci,“ prohlásila v nedělní Partii Markéta Pekarová Adamová směrem k Radkovi Vondráčkovi.

Debata se vedla kolem Instagramu bývalé ministryně financí Aleny Schillerové, která za svou prezentaci na sociálních sítích utratila dva miliony korun. Nešlo však o peníze z její kapsy nebo z kapsy hnutí ANO. Finance tekly z ministerstva financí, tedy z peněz daňových poplatníků.

Radek Vondráček svou kolegyni hájil tím, že fotografové byli zároveň také zaměstnanci ministerstva a na práci měli i jiné věci.

„Nevím, jestli překročila hranici. Myslím si, že ne. Dnes je jiná doba. Jestliže Alena Schillerová prokázala, že to byla propagace pro ministerstvo financí, tak to bylo v pořádku,“ uvedl Vondráček.

Podobně to obhajuje i sama Schillerová. Podle Pekarové se to zatím zdaleka prokázat nepodařilo. Často totiž nešlo jen o prezentaci její práce a resortu.

Celé je to absurdní

„Už jsem se k tomu vyjadřovala mnohokrát, ale ráda to zopakuji. Nebyli to fotografové, kteří mi fotili pouze fotky na Instagram, jak to účelově vykládají někteří novináři. Chápu, že to může být zajímavá zkratka, ale není to tak,“ napsala v pátek redakci CNN Prima NEWS Schillerová s tím, že takové pozice jsou v dnešní době podle ní běžné v podstatě ve všech institucích a na úřadech, kde se řeší vztah s veřejností a bere se to vážně.

Zdůraznila, že o platech ani o odměnách zaměstnanců jako ministryně nerozhodovala a nikdy do nich nezasahovala. „Proto mi to celé připadá úplně absurdní,“ konstatovala pro CNN Prima NEWS exministryně a nynější šéfka poslanců ANO.

Osobní fotky platilo hnutí ANO

Proč měl resort financí za Schillerové dva zaměstnance, kteří se věnovali prezentaci ministryně na sociálních sítích, vysvětlovala Alena Schillerová i v nedělních otázkách Václava Moravce.

Znovu zopakovala, že šlo o profesionály, kteří měli na starosti i jinou práci, než jen její Instagram.

„Byli to profesionálové tiskového odboru. Snažila jsem se a chtěla jsem, abychom prezentovali složitou materii ministerstva. Oni nepracovali jen na těchto věcech. Podíleli se na multimediálním obrazu resortu,“ uvedla exministryně.

Uznala i to, že na Instagramu bylo mnoho jejích osobních fotek. „Pokud tam byly fotky osobnějšího rázu, tak to fakturovali hnutí a hnutí jim pravidelně platilo,“ dodala s tím, že oba měli cca 400 korun na hodinu.

Tagy: