Podpořil Messiho, ne spoluhráče z Realu. Na Alabu se proto snesly rasistické urážky

Lionel Messi musí v místnosti pro trofeje hledat další místo, což se dělá velmi těžko. Sedminásobný vítěz Zlatého míče, stále čerstvý šampion z mistrovství světa, na kterém se stal nejlepším hráčem, získal v pondělí další cenu, tentokrát od FIFA pro fotbalistu roku. Hlasoval pro něj i zadák Realu Madrid David Alaba. Což nelibě nesli právě příznivci „bílého baletu“, protože opora rakouské reprezentace tím pomohla k odsunutí klubového parťáka Karima Benzemy. To stačilo na rasistické poznámky.

Benzema na podzim premiérově ovládl nejprestižnější anketu Zlatý míč. Jenže zanedlouho se hrálo mistrovství světa v Kataru a – jak je dobře známo – to ovládla Argentina tažená Lionelem Messim. O jasném favoritovi na cenu organizace FIFA s oficiálním názvem „The Best“ bylo jasno.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na co čumíš, hlupáku? Messi lituje vzácné ďábelské tváře, kterou ukázal v Kataru

Messi skutečně vyhrál, celkově už posedmé. Třetí místo bral spoluhráč z Paris Saint-Germain Kylian Mbappé, druhé superstar Realu Madrid Karim Benzema. K triumfu malého velkého muže narozeného v Rosariu přispěl hlasováním i kapitán rakouské reprezentace David Alaba.

Když bylo zřejmé, jakým způsobem Alaba do hlavní kategorie galavečera zasáhl, sociální sítě zaplavily pohoršené reakce především fanoušků Realu, za který obránce hraje od roku 2021. Přišlo jim neakceptovatelné, že zradil svého spoluhráče Benzemu. A nešetřili emotikony opic nebo goril, aby prozradili leccos o své inteligenci či nevyspělosti.

Vedle rasismu se v reakcích objevily i komentáře s hashtagem #Alabaout, což mělo značit, že „jidáš“ – další z poznámek zhrzených příznivců – nemá mít u španělského giganta nadále místo.

Míra nevole byla tak intenzivní, že donutila terč kritiky oficiálně zareagovat a vysvětlit způsob hlasování. „Rakouský národní tým hlasoval v této anketě jako celek, nehlasoval jsem za sebe. Každý v týmové radě má právo promluvit a takto jsme se dohodli. Každý ví, speciálně Karim, jak moc ho uznávám. Často jsem říkal, že je nejlepším útočníkem na světě, což stále platí. Není pochyb,“ uvedl na Twitteru.

Mezi trenéry kouč mistrů světa Lionel Scaloni předčil vítěze Ligy mistrů s Realem Itala Carla Ancelottiho a španělského kouče Manchesteru City Pepa Guardiolu. Čtyřiačtyřicetiletý Argentinec získal premiérové vítězství v anketě v den, kdy u národního týmu prodloužil smlouvu.

Zástupce světových šampionů kraloval také v kategorii brankářů. Argentinský vítěz mezi gólmany Emiliano Martínez se na šampionátu v Kataru mimo jiné blýskl dvěma úspěšnými penaltovými rozstřely včetně finále.

Cenu si odnesli za svoji velkolepou podporu během katarského mundialu i argentinští fanoušci.

Tagy:
rasismus Lionel Messi Argentina anketa Real Madrid FIFA fotbal Katar Karim Benzema sport Zlatý míč David Alaba národní tým argentinská fotbalová reprezentace Lionel Messi FIFA Karim Benzema Ceny FIFA