Gólmanská kalamita se vrátila. Karius vytáhl rukavice z druhé světové, vyděsil a pak zářil

Trenér Newcastlu Eddie Howe před nedělním finále anglického Ligového poháru proti Manchesteru United vyzval Lorise Kariuse, aby přepsal svůj kariérní příběh. Aby se z vysmívaného muže stal zase jednou hrdina. Německý brankář se díky extrémní shodě okolností postavil do brány poprvé po 728 dnech. Trofej „strakám“ nevychytal, ale aspoň mohl mít na rozdíl od nezapomenutelného hororového představení v Lize mistrů s Liverpoolem čisté svědomí.

Jako by osud chtěl nyní 29letému Kariusovi nějak vykompenzovat, jak byl před necelými pěti lety krutě otestován. A nejde jen o to, co si prožil na konci května v roce 2018 ve finále Ligy mistrů proti Realu Madrid. Fakt, že šance Liverpoolu na trofej tehdy – v největším zápase kariéry – potopil dvěma absurdními minelami, měl na talíři v dalším období a bude mít pravděpodobně do konce života.

Před finále Ligového poháru byla brankářská jednička Newcastlu United Nick Pope vykartována. Slovenská dvojka Martin Dúbravka nemohla do akce. Bývalý gólman pražské Sparty totiž podzim strávil na hostování u nedělního soupeře Manchesteru United a v jeho dresu zasáhl právě i do soutěže s oficiálním názvem Carabao Cup. Trojka Karl Darlow odešla nedávno hostovat do Hull City.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Když nákup posil za 16 miliard neléčí. Chelsea vychovává agenta 007 a oťukává Neymara

Takže přišla řada až na toho čtvrtého vzadu. Loris Karius měl další šanci nechat aspoň trochu plavat onu noční můru – střetnutí s Realem. Na sever Anglie přišel v září s tím, že na profesionální zápas bude pravděpodobně čekat marně. Ale byl rád za jakoukoliv šanci.

Po hororu v Kyjevě sice stále patřil Liverpoolu, ale putoval po hostováních. V Besiktasi Istanbul vykročil nadějně, brzy se však do světa opět dostaly záběry s jeho kiksy. Resuscitovat kariéru se pokoušel v sezoně 2020–2021 v Unionu Berlín, nicméně znovu neúspěšně. Do brány berlínského celku se postavil naposledy 28. února 2021, pak už nedostal „čuchnout“. V červnu 2022 mu u Reds vypršela smlouva a do volání z Newcastlu byl bez angažmá. A do posledního únorového víkendu stále bez zápasu.

„Může přepsat svůj kariérní příběh,“ motivoval kouč „Strak“ Eddie Howe prostřednictvím médií Kariuse před očekávaným duelem s Manchesterem.

Může na sebe být hrdý

Tento comeback byl hitem. A dá se říct, že fotbalová komunita škodolibě čekala na jakýkoliv další Kariusův zkrat. Středobod pozornosti je „potěšil“ už při rozcvičce, když napřed marně krotil míč po lehké střele a další neškodný pokus propustil za svá záda. Možná své spoluhráče tímto lehce vyděsil.

Zaujal i nezvyklými rukavicemi v retro stylu, se kterými do zápasu nastoupil. „To přišel na grilovačku?“ vtipkoval jeden fanoušek. Jiný podotkl, že jeho vybavení pochází z druhé světové války.

Samotný výkon navrátilce už ale k smíchu nebyl. Manchester United sice dvakrát dopravil míč do Kariusovy sítě, ale tyto góly nešly na vrub německého brankáře. Naopak několik dalších velkých šancí lapil a trenér Howe i přes porážku 0:2 zaskakujícího muže chválil.

„Myslím, že si vedl opravdu dobře, choval se tak, jak se brankář chovat má. Dobře rozehrával, předvedl skvělé zákroky ve chvíli, kdy už jsme honili výsledek. Může na sebe být hrdý,“ uvedl kouč.

Velmi paradoxní situaci zažil zmíněný Dúbravka. „Je zvláštní i šílené, jaký je to příběh. Tohle nevymyslíte,“ tvrdil už před zápasem. Sice jeho tým prohrál, ale zároveň mohl diskrétně slavit zatnutou pěstí, protože díky startům v Ligovém poháru za „Rudé ďábly“ je jeho kariéra bohatší o jednu trofej.

Tagy:
kariéra rukavice Real Madrid Manchester United finále fotbal sport Ligový pohár Liverpool FC Martin Dúbravka Newcastle United Manchester United FC Newcastle United FC Loris Karius Eddie Howe