Odjezd na Ukrajinu. Šojgu po vzpouře dělá inspekci na frontě, Gerasimov je stále v ústraní

Ruský ministr obrany se poprvé od víkendové vzpoury objevil na veřejnosti. Měl zamířit na inspekci na Ukrajinu.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu navštívil ruské vojáky bojující na Ukrajině, informují agentury s odoláním na ministerstvo obrany. Jde o jeho první veřejnou akci od víkendové ozbrojené vzpoury šéfa Vagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina, která byla namířená zejména proti Šojguovi a náčelníkovi generálního štábu Valeriji Gerasimovi. Druhý jmenovaný se na veřejnosti od víkendu neobjevil.

Šojgu při návštěvě oblasti konfliktu podle agentury RIA Novosti navštívil předsunuté kontrolní stanoviště a dal velitelům Západního vojenského okruhu rozkaz, aby „prováděli aktivní průzkum s cílem předem odhalit plány nepřítele“.

Resort obrany na svém telegramovém kanálu zveřejnil 47vteřinové video bez záznamu zvuku, na kterém Šojgu obhlíží situaci z letadla nebo se radí s vojenskými veliteli, včetně Jevgenije Nikiforova, který stojí v čele vojsk Západního vojenského okruhu.

Z prohlášení ministerstva obrany není jasné, kdy Šojgu tuto cestu podnikl ani kde přesně byl. Naopak náčelník generálního štábu Gerasimov se od sobotních překotných událostí na veřejnosti ještě neobjevil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin: Operace na Ukrajině zůstává nejvyšší prioritou. Každý den s ní začínám i končím

Vagnerovci v čele s Prigožinem v sobotu podnikli tažení směrem na Moskvu proti podle nich zkorumpovanému a nekompetentnímu vojenskému vedení Ruska. Po uzavření dohody zprostředkované běloruským autoritářským vůdcem Alexandrem Lukašenkem se však stáhli. Součástí dohody byla beztrestnost pro účastníky vzpoury výměnou za jejich návrat do táborů i to, že se Prigožin přesune do Běloruska.

Agentura Reuters podotýká, že není jasné, zda ruský prezident Vladimir Putin také souhlasil s nějakými výměnami ve vedení ozbrojených sil nebo zda udělal další ústupky.

Tagy:
Vladimir Putin fronta veřejnost Ukrajina vzpoura Alexandr Lukašenko inspekce Rusko ministr obrany generální štáb Vagnerova skupina Valerij Gerasimov Sergej Kužugetovič Šojgu Jevgenij Prigožin Jevgenij Valerjevič Nikiforov