Šípků je letos všude plno. Při přípravě čaje ale lidé zbytečně chybují, říká bylinkářka


Je zdravý, chutný a hlavně je ho teď všude plno. Šípek má letos silnou sezónu a volně roste i u silnic. Příprava šípkové marmelády nebo čaje je ověřenou klasikou. Právě u čaje se ale nevědomky dá udělat zbytečná chyba.

Hlohu nebo šípku se letos opravdu daří. Podle zkušeností z minulosti prý dobrá úroda šípku značí, že nás čeká tužší zima. Čas pro sběr šípku už se blíží. Bývá to přelom září a října. Plody by měly mít sytě červenou barvu. „Šípek je silný antioxidant. Obsahuje hodně vitamínu C, takže na nachlazení je to úplně super produkt. Důležité je ho dobře usušit, aby nezplesnivěl,“ popsala pro CNN Prima NEWS bylinkářka Pavla Biedermannová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Německem se šíří smrtící bakterie. Zákeřná „dětská nemoc“ začala napadat i dospělé

Při sběru je pak dobré použít rukavice kvůli trnům. Z nasbíraných šípků se pak dá udělat například marmeláda nebo čaj. Aby měl čaj skutečně zdraví prospěšné účinky, měl by se zalít studenou vodou už hodiny předem a až poté ohřát. „On se maceruje v té studené vodě. Tím pádem se louhuje a vlastně veškeré vitamíny jdou do toho odvaru,“ vysvětlila Biedermannová.

Podobně to platí u výroby marmelády. Čím delší vaření, tím více se vitamíny ničí. Takže i pasterizovat je třeba jen nezbytně nutnou dobu, aby se škodlivé zničilo a dobré zachovalo.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nebezpečné mýty o houbách: Neposuzujte jedovatost podle barvy, varuje mykolog