USA zasáhl bombový cyklon. Přes půl milionu lidí je kvůli silným bouřím bez proudu

Severovýchod USA se potýká se silnými bouřemi, kvůli nimž přišlo o dodávky proudu přes 600 tisíc domů, a to zejména ve státě Massachusetts. Podle meteorologů jde o takzvaný bombový cyklon, který vznikne ve chvíli, kdy prudce poklesne tlak v rozmezí 24 hodin. Bouře na některých místech provázel vítr o síle hurikánu a přívalové deště. Úřady vydaly varování před povodněmi, jež se týkalo dohromady asi 31 milionů lidí. Extrémní počasí trápí i jih země a Kalifornii.

Na turisticky oblíbeném ostrově Marthaʼs Vineyard u pobřeží Massachusetts naměřili meteorologové vítr o rychlosti až 144 kilometrů za hodinu, v okolí města Boston pak poryvy pomalejší jen o zhruba deset kilometrů v hodině.

Vítr srážel stromy a elektrické vedení. Ve státě Connecticut dráty spadly na školní autobus, úřady však nehlásily žádné raněné. Záchranáři v New Yorku oznámili, že ve vodě krátce zahlédli tělo, které zřejmě patřilo kajakáři, jenž je pohřešovaný od úterka.

Místní úřady se obávaly bleskových záplav, které například v New Yorku stály život 11 lidí žijících v suterénních bytech, když na město letos v září udeřil hurikán Ida. Nyní je však největší hrozbou silný vítr. „Držte si klobouky, zejména na pobřeží,“ napsala meteorologická služba města New York.

Americká Národní meteorologická služba (NWS) nicméně uvedla, že některá místa státu New Jersey trápí silné povodně poté, co tam napršelo až 13 centimetrů srážek.

Podle webu Poweroutage.us, který sleduje přerušení dodávek elektřiny v zemi, je bez proudu téměř 470 tisíc lidí v Massachusetts a přes 52 tisíc ve státu Rhode Island.

Desetitisíce lidí jsou bez elektřiny také v Kalifornii, kde udeřily podobné bouře minulý týden. Ty na mnoha místech způsobily bleskové povodně. NWS nyní varuje před silnými bouřemi, které udeří na jihu USA, konkrétně v Kansasu, Oklahomě a v severním a centrálním Texasu. „Přinesou s sebou silný vítr, krupobití a hrozí i nebezpečí vzniku tornád,“ napsala služba na Twitter.

Tagy: