Úspěch čtyřnohé policistky Dory: Na Rychnovsku dopadla recidivistu, který vykrádal chaty

Devítiletá fenka německého ovčáka Dora

Policejní pes dopadl recidivistu

Lidé na Rychnovsku si mohou oddechnout. Recidivista, který vykrádal chaty a chalupy v okolí, je už za mřížemi. Dopadnout se ho podařilo i díky čtyřnohé policistce Doře a jejímu psovodovi.

Devítiletá fenka německého ovčáka Dora se svým pánem dorazila na místo, kde neznámý pachatel vykradl chatu, jen chvíli po ohlášení na tísňovou linku. Pachatel tam měl rozbít okno a utéct.

„Došel jsem si pro psa, připravil jsem ho, uvedl jsem ho k vyhledávání pachové stopy, načež ona pachovou stopu zachytila a vedla mě zhruba 700 metru za tím pachatelem, který se schovával na přístřešku jiné chaty,“ popsal zásah psovod Vojtěch Jarkovský.

„Dal jsem mu zákonnou výzvu, aby se nehýbal, dal si ruce za záda, provedl jsem osobní prohlídku na přítomnost zbraně. Služebnímu psu jsem řekl, aby ho hlídal a kontroloval, aby se nehýbal,“ doplnil.

Jak se později ukázalo, policisté muže dobře znají. V chatách a chalupách podle nich kradl vše, co mělo nějakou hodnotu a dalo se zpeněžit, nebo to, co šlo sníst a vypít. „Muž byl ve vězení za obdobnou trestnou činnost, naposledy opustil brány věznice v červnu letošního roku,“ upřesnila mluvčí policie Lucie Konečná.

To, že ho tak brzo někdo opět chytne evidentně nečekal. „Ztuhnul, byl hodně překvapený, že ho ten pes našel a nic nestihnul,“ popsal psovod s tím, že Dora rovnou na místě dostala odměnu. „Dostala míček, má obrovskou radost z hraček, a potom konzervu s granulkami,“ doplnil.

Muž, kterého dopadla, je už za mřížemi. „Kriminalisté muže obvinili za neoprávněné užívání cizí věci a krádež,“ uzavřela Konečná. V cele může zůstat až tři roky.

Tagy:
pes Policie ČR chata recidivista lupič psovod Lucie Konečná německý ovčák okres Rychnov nad Kněžnou