Policejní pes vyčmuchal řidiče, který utekl od dopravní nehody. Měl důvod se schovávat

K dopadení pachatele pomohli cvičení policejní psi (Ilustrační snímek)

Tři policejní psi mají za sebou úspěšné zásahy. Oddaně slouží už řadu let. Šestiletý Hakim nedávno dopadl pachatele loupeže a jeho starší kolega Jalar vyčmuchal řidiče, který utekl od nehody. Podle svých psovodů by zaměstnání za žádnou cenu neměnili. Opilého muže za volantem vypátral také Ústecký služební pes Chari.

Hakim je šestiletý německý ovčák a už od štěněte slouží u policie. Specializuje se na vyhledávání stop. Navíc hledá i předměty z trestné činnosti. „Je to individuální stejně jako u lidí, každý pes má jiné vlohy a předpoklady,“ popsala Hana Jelínková, která pracuje jako policejní psovod, a dodala, že samozřejmě záleží i na šikovnosti a zkušenostech konkrétního psovoda.

„Přišlo oznámení, že se tři pachatelé měli vloupat do objektu, něco ukrást a odjet autem. Doslechli jsme se, že měl třetí pachatel přelézt do nějakého statku přes zeď. Na místo jsme se teda vydali s Hakimem, který tam označil boudu, kde byl pachatel ukrytý,“ popsala Jelínková.

A stejně úspěšný je i Hakimův kolega, sedmiletý Jalar. Přestože mu do policejního důchodu zbývá zhruba rok, není to na jeho práci vůbec znát. „Poslední úspěch, na který si vzpomenu, byl druhého prosince, kde služební pes Jalar vypátral řidiče, který utekl od dopravní nehody,“ uvedl psovod Radovan Mach.

Za každý výjezd dostává zaslouženou odměnu, piškoty, maso nebo šunku. Ale samozřejmě tou největší odměnou je čas strávený s psovodem. „Myslím si, že ho to baví, miluje práci, ježdění v autě a akci,“ řekl Mach.

Úspěšné dopadení opilého řidiče, který narazil do sloupu veřejného osvětlení, má za sebou i služební pes Chari z Ústí nad Labem. Podle policie existovala domněnka, že řidič může být zraněn a z místa nehody utekl v šoku. Chari následně muže vypátral na nedaleké benzinové stanici. Ten ale tvrdil, že byl jen spolujezdcem. Dechová zkouška u něj prokázala 2,22 promile alkoholu. Za uvedené jednání mu hrozí trest odnětí svobody až do výše 1 roku, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Tagy: