Případ mizejících koček na Ústecku: Muž chytal zvířata do pastí a odvážel je do lesa

Soused chytal kočky

Soused chytal kočky

Případ mizejících koček v obci Úštěk na Ústecku, o kterém CNN Prima NEWS nedávno informovala, má své rozuzlení. Potvrdilo se podezření paní Michaely, že za ztrátou jejího mazlíčka stojí soused. Ten měl na své zahradě pasti a odchycené kočky odvážel za ves do lesa, protože mu prý škodily na pozemku.

Paní Michaela z Úštěku se se ztrátou své milované kočky Miy nechtěla smířit, a tak po ní soustavně pátrala. Vyrazila i do okolních vesnic. „Sebrali jsme se a ráno jsme se jeli podívat směrem, jak říká pán, že vozí ty zvířátka, a Miunku jsme našli,“ popsala paní Michaela.

Jedna z chatařek místní toulavé kočky krmí a ty k ní taky pravidelně chodí. Jenže potom prý zamíří i  na zahradu pana Josefa a tu podle jeho slov znečišťují. V druhé polovině srpna tuto chatařku zničehonic přestala jedna z potulných koček navštěvovat. O tom, že ji pan Josef odvezl, nepochybuje. „On nám to sám řekl do očí, že ty kočky vozí na pole nebo do lesa,“ uvedla paní Ivana.

„Nějak v únoru, březnu jsem chytil poslední,“ řekl pan Josef a přiznal, že na odchyt nemá licenci. „U nás může odchytávat pouze odborně způsobilá osoba,“ vysvětlila Dagmar Kubištová, předsedkyně Ligy na ochranu zvířat ČR. „Já to nechytám za nějaký peníze, já to chytám, protože to bylo na mým pozemku,“ vysvětlil dále pan Josef. Prý neměl v úmyslu zvířatům jakkoli ubližovat, pouze chtěl chránit svou zahradu.

Podle právníka Václava Cidliny byl jeho postup špatný. „Dle mého názoru by neměl jednat svépomocně. Tím myslím zejména to, že by neměl například sám odchytávat nebo klást dokonce nějaké pasti,“ uvedl Cidlina. Měl by prý zavolat nejlépe městskou policii a nahlásit, že má na pozemku nezvaného návštěvníka.

Majitelé zvířat mají ale také své povinnosti. „Majitel, který chová zvířata, musí zajistit, aby neunikaly. To se dokonce může považovat jako týraní zvířat, že unikají nebo že páchají jiné škody,“ popsal Cidlina. Za škody, které mazlíčci na své cestě za dobrodružstvím napáchají, zodpovídají právě jejich majitelé.

Tagy: