Útěk z vězení skončil. Policie dopadla nebezpečného vraha, úspěšně unikal dva týdny

Dva týdny unikal policistům 34letý Danelo Cavalcante, který na konci srpna uprchl z věznice v americké Pensylvánii. Teď ho úřady dopadly. Cavalcante měl urazit asi třicet kilometrů, průběžně kradl auta a z jednoho domu vzal také zbraň. Lidé v oblasti proto v reakci na marné pronásledování vězně obrňovali své domovy a skupovali zbraně.

Posledního srpnového dne unikl Danelo Cavalcante z vězení Chester County Prison nedaleko Filadelfie. Stačilo mu k tomu pár vteřin nepozornosti strážných a úzký průchod mezi dvěma stěnami, díky kterému vězeň uprchl pryč.

Stalo se tak jen pár dní poté, co mu soud vyměřil doživotní trest.

Cavalcante byl odsouzený za brutální vraždu své přítelkyně. Ubodal ji údajně kvůli tomu, že měl strach, že ho nahlásí úřadům za jinou vraždu, kterou měl spáchat v roce 2017 v rodné Brazílii.

Usvědčený vrah byl na útěku podle listu The Guardian velmi nebezpečný. Pensylvánská policie sice kolem věznice vytvořila hustý kontrolní perimetr, který měl Cavalcanta zastavit, vězeň se ale podle všeho zátarasy prosmýkl.

„Nevěřím, že má potřebné zdroje k tomu, aby se dostal z Pensylvánie,“ prohlásil George Biven ze státní policie na tiskové konferenci, zatímco vězeň ještě utíkal.

Policistům vězeň úspěšně unikal dva týdny. Cavalcante údajně urazil vzdálenost zhruba 30 kilometrů. Měl ukrást několik aut, která vždy vyměnil, když jim došlo palivo. Změnil svůj vzhled i oblečení, oholil si vousy. Zanechával po sobě stopy, policisté ale byli dlouho stále o krok pozadu. Podle americké CNN jich bylo v akci asi 500.

Urputné pátrání

Pátrání se účastnily vedle policie i FBI nebo pohraniční stráž, v terénu byli psovodi, jízdní hlídky, nad Pensylvánií hlídkovaly vrtulníky. Inkriminovaná oblast sestávala z lesů, kopců a potoků, což policistům hledání vězně komplikovalo.

Cavalcante z jednoho domu ukradl pušku, podle policie byl proto ozbrojený a zbraň mohl kdykoli použít. Okradený majitel na něj měl údajně opakovaně vystřelit, zřejmě se ale nestrefil. Policie nenašla žádné stopy krve.

Vzhledem k marnému policejnímu pátraní rostlo v Pensylvánii napětí. Místní vzali útokem obchody se zbraněmi a na střet s vrahem se připravovali po vlastní ose. Úřady lidem také radily, aby zabezpečili svá auta i domy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vrah utekl z vězení ve stylu Spider-Mana. Stačil mu úzký průchod mezi dvěma zdmi

BBC uvedla, že úřady zvedly odměnu za informaci, která by vedla k dopadení vězně, na 25 tisíc dolarů (570 tisíc korun).

Ve středu policie uprchlého vězně konečně dopadla.

Tagy: