Svědek z hořící Mezné: Z nebe pršely jiskry, shořel dům vedle mého penzionu

V pondělí se kvůli silnému požáru museli hasiči z Mezné stáhnout. Nyní se do obce vrátili.

Geolog o důsledcích požáru u Hřenska

Roman Pluháček vlastní v obci Mezná v srdci Českého Švýcarska tři penziony. „Oheň zničil rekreační chalupu stojící jen deset metrů od jednoho z nich – Na Vyhlídce,“ líčí dramatický požár v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. „Naše objekty zatím stojí,“ informuje v úterý po poledni. „Plameny do vesnice nepřicházely jako souvislý požár. Z nebe doslova pršely jiskry, které přinášel vítr, a ty zapalovaly jen určité objekty,“ popisuje největší letošní požár v Česku.

Do Mezné u Hřenska se podle Romana Pluháčka dostal oheň s větrem. „Vítr hnal vzduchem celé roje jisker, které pak doslova pršely na různá místa v obci. Bylo to jen dílo náhody, že nějaký barák shořel, zatímco na vedlejší žádné jiskry nespadly,“ popisuje drama v Českém Švýcarsku.

„Ještě v pondělí odpoledne se hasiči nemohli rozhodnout, zda Meznou evakuovat, anebo nás jen na případnou evakuaci připravit. Kolem páté odpoledne však velitel rozhodl o evakuaci, protože předpokládal, že v noci by mohl vítr přinést oheň i do vesnice,“ vypráví Pluháček. A pochvaluje si, jak to bylo prozíravé rozhodnutí. Déšť jisker zanedlouho opravdu podpaloval domy jako nenasytný žhář.

Probudili ji hasiči

Evakuace ubytovaných z penzionů Romana Pluháčka nebyla jednoduchá. Turisté sice viděli, že se krajinou valí kouř a dým, oheň se jim ale neukázal. „Stejně tak nebyl nijak výrazně cítit kouř. Některé naše hosty proto museli vyzvat k evakuaci přímo hasiči, kteří jim náležitě vysvětlili všechna rizika,“ líčí majitel penzionů. „Většinou se pak evakuaci nebránili, občas přesto nastaly komplikace. Jedna paní třeba zůstala v apartmánu, o kterém jsme si mysleli, že je prázdný a celá rodina odešla na výšlap do okolí. Té ženě ale nebylo dobře, zůstala v posteli a probudili ji až hasiči, což byl pro ni pořádný šok.“

Podle Romana Pluháčka bylo v době evakuace na výletech více jeho hostů. Hasiči je kontaktovali, aby se do Mezné již nevraceli. „Čekám, že se mi brzy ozvou,“ říká majitel penzionů. Evakuaci se musel také podvolit, v obci nesměl zůstat žádný civilista. „Sledoval jsem pak požár pomocí kamer na našich objektech. A to až někdy do desáté v úterý dopoledne. Pak se kamery vypnuly, zřejmě hasiči v obci zastavili proud,“ popisuje situaci.

Přírodní plamenomet v Mezné

Zatím je jisté, že během noci ani dopoledne neshořel žádný z jeho tří penzionů. „I když to bylo těsné a je až neuvěřitelné, že deset metrů od penzionu Na Vyhlídce vyhořel celý barák. Pak se to zastavilo a náš objekt nebyl zasažen.“ Celou tragédii v Mezné vlastně díky průmyslovým kamerám sledoval v přímém přenosu. „Vyhořelá chalupa v sousedství nebyla několik let využívána, majitel žije v Německu. Pokud vím, tak v Mezné zatím shořely celkem tři rekreační domy,“ počítá. Tři chalupy, které zasáhl onen déšť jisker. Něco jako přírodní plamenomet.

Podle některých zpráv už shořelo v Mezné deset domů. „Nevím. Určitě to nepřežily ty tři rekreační chalupy v blízkosti našich penzionů, to jsem viděl na záběrech,“ říká Pluháček. V obci jsou vlastně všechny domy rekreační, takže se pro evakuované nemuselo hledat provizorní ubytování. „Lidé odjeli jednoduše domů. Ve vesnici jsem samozřejmě nesměl zůstat ani já, i když tam mám penziony. Odpojil jsem v objektech plynové bomby, zastavil čerpadla vody a od té doby jen napjatě čekám na další a další zprávy.“

Hasiči jsou borci!

Majitel tří penzionů v Mezné u Hřenska se zatím obává i nejhoršího. Informace, které přicházejí od hasičů, jsou rozporuplné. Některé zní nadějně, jiné méně. „Možná se oheň na jedné straně daří tlumit, jinde se naopak ještě šíří. Hasičům se však hluboce klaním za jejich odvahu. Jsou to borci! A to včetně hasičských dobrovolnických jednotek, které jdou do akce úplně zadarmo.“

O turisty v Mezné pečuje Roman Pluháček už 22 let, jenže dva poslední roky přinášejí jednu ránu za druhou. „Napřed covid, který mi způsobil velké finanční újmy a zabrzdil i další plány, třeba při rekonstrukcích. A teď požár, který bych tady v Čechách v takovém rozsahu nikdy nečekal,“ vypráví 51letý podnikatel. České Švýcarsko přece není Řecko ani Španělsko…

Hlavně, ať se vrátí turisté

Víc než finanční sbírku, kterou možná někdo založí na obnovu částečně vyhořelé obce Mezná, by Roman Pluháček raději uvítal, aby lokalitě zůstali věrni turisté. „Snad ten požár neodradí další návštěvníky, a bude se k nám pořád jezdit. To je asi to nejdůležitější. Doufám, že to všechno rychle pomine, lidé se k nám vrátí a my budeme zase dělat práci, kterou máme rádi,“ věří podnikatel v turistických službách.

„Jedna rodina, která u nás v pondělí zažila evakuaci, se nyní ubytovala v okolí. Jakmile ten oheň skončí, hned se k nám do Mezné chce vrátit,“ vypráví Roman Pluháček. A právě takový typ hostů mu teď nalévá do žil alespoň trochu optimismu.

Tagy: