Ukázali fotku a řekli, že se asi blíží. Škola zveřejnila komunikaci s policií před střelbou

Filozofická fakulta

Případ střelby na Filozofické fakultě v Praze minutu po minutě

Ústřední krizový štáb Univerzity Karlovy (UK) v úterý na webu zveřejnil sled důležitých událostí z loňského 21. prosince, kdy po střelbě v budově Filozofické fakulty (FF) UK na náměstí Jana Palacha v centru Prahy zemřelo 14 lidí. Vedení Univerzity Karlovy a vedení Filozofické fakulty UK současně znovu poděkovaly policii za zásah, který podle představitelů školy zabránil větším ztrátám na lidských životech.

Univerzita uvedla, že v návaznosti na úterní tiskovou konferencí Policie ČR a kvůli dotazům médií zveřejňuje výčet důležitých událostí v univerzitních budovách na náměstí Jana Palacha, v Celetné a na Ovocném trhu, kde policisté odpoledne a večer 21. prosince zasahovali. Dva dokumenty zachycují výpovědi vedení a zaměstnanců univerzity a fakulty.

Proděkan filozofické fakulty Daniel Berounský ve výpovědi uvedl, že kolem půl druhé byli ten den u vrátnice uniformovaní policisté a mluvili s vrátnými. „Zeptal jsem se jich, jestli něco nepotřebují, jeden z nich ukázal na mobilu fotografii podezřelého a řekl, že ‚se k FF asi blíží‘, je asi psychicky narušený a může být nebezpečný,“ uvedl Berounský a dodal, že policisty informoval o tom, že paní děkanka je s proděkany o patro výš, a kdyby bylo cokoli potřeba, mohou za nimi přijít.

ČTĚTE TAKÉ: Policisté našli další dopis od střelce z univerzity. Vyloučili jeden z hlavních motivů

Podle dokumentů mluvili policisté v první fázi s administrativními pracovníky fakulty, nikoliv s vedením, a zjišťovali, kde by se potencionálně nebezpečný mladík mohl nacházet.

Ten den se v hlavní budově filozofické fakulty konalo v prvním patře vánoční zpívání, kam se chystala přemístit i děkanka Eva Lehečková. „Před začátkem zpívání ale do místnosti sekretariátu vběhl kolega vyučující ve 4. patře ve zjevném rozrušení a volal, že se ve čtvrtém patře něco děje, že probíhá útok, že je tam rozmlácený nábytek a někdo tam leží na zemi,“ popsala v dokumentu děkanka.

Pověřila proto prý sekretářku, která ve 14:59 volala na linku 158. „Bohužel reakce operátora linky byla nedůvěřivá, kolegyně musela vysvětlovat, že si neděláme legraci, že jsme veřejná budova, že máme na sekretariátu očitého svědka, že máme v budově studenty a učitele, ať nám pošlou jednotky,“ vylíčila Lehečková.

Tajemnice Zdeňka Filipová v dokumentu zmiňuje, že později jim volala i kolegyně ze 4. patra, která potvrdila, že se v patře opravdu střílí, a o pár chvil později už střelbu slyšeli až v prostorech osobního oddělení. „V 15:04 jsem volala linku 158 a ptala se na instrukce, co dělat. Řekla jsem, že jsem tajemnice fakulty a chci rozeslat e-mail zaměstnancům, ptala jsem se, zda je pokyn opustit budovu a jít ven, nebo se mají zamknout v kanceláři. Operátor mi řekl, že jsou na cestě, neznají stav objektu a nemůže dát žádné konkrétní pokyny,“ sděluje v dokumentu Filipová a dodává, že nakonec byla nucena e-mail sama zformulovat a na základě vlastního uvážení ho v 15:15 odeslala všem zaměstnancům fakulty.

Pomoc zasaženým střelbou v Praze

Organizace In Iustitia spustila krizovou linku pro přeživší, svědky a blízké obětí střelby. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 773 177 636. Do obsluhy tísňové linky na pomoc potřebným jsou zapojeni také krizoví interventi z Českého červeného kříže. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 974 823 158. Obrátit se můžete také na kterékoliv vzniklé linky pomociNa pomoc zasaženým střelbou vzniklo také několik sbírek.

Z okna Osobního oddělení pak prý s ostatními sledovala, jak jsou zaměstnanci evakuováni z budovy ještě v průběhu střelby. „Viděli jsme, že strašně rychle utíkají s rukama nad hlavou, nebyli jsme si jistí, zda je evakuuje policie. Po 15:20 jsme se dozvěděli, že střelec byl zlikvidován,“ cituje slova tajemnice dokument.

Ten zaznamenává i další výpovědi přítomných. I přesto, že některá mohou vůči postupům policie vyznívat kriticky, vedení univerzity policistům za zásah „při zcela ojedinělém a brutálním útoku“ poděkovalo: „Je nepochybné, že vzhledem k zásahu na hlavní budově FF UK na náměstí Jana Palacha se podařilo zabránit větším ztrátám na lidských životech. Za záchranu životů patří poděkování všem složkám integrovaného záchranného systému. Vedení UK a FF UK také děkuje všem za poskytovanou krizovou intervenci a psychosociální pomoc.“

Úřad vnitřní kontroly policejního prezidia v postupu policie nezjistil pochybení. Zásah byl rychlý a profesionální a v souladu s právními i interními předpisy. Do budoucna ale doporučil lepší krizovou komunikaci se zástupci dotčených institucí nebo akcí, kde by se mohl podobný útok odehrát.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zabil se, prostřelil si hlavu, křičeli policisté. Zveřejnili nové video ze zásahu na fakultě

Tagy:
útok Praha Filozofická fakulta Univerzity Karlovy střelba Eva Lehečková Zdeňka Filipová Daniel Berounský