Jak na tom Zeman je? Senát dostal zprávu od nemocnice, Vystrčil ji slíbil zveřejnit

Český prezident Miloš Zeman

Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) odeslala v pondělí ráno předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS) odpověď týkající se zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana. ÚVN to oznámila na svém webu. Šéf Senátu Vystrčil poskytne zprávu vedení horní komory a informace o jejím obsahu chce zveřejnit ještě v pondělí.

„Dnes, 18. 10. 2021 v 9:00 hod., zaslal ředitel ÚVN profesor Miroslav Zavoral oficiální cestou předsedovi Senátu PČR odpovědi zpracované s veškerou vahou zodpovědnosti,“ oznámila nemocnice.

Vystrčil řekl, že si zprávu nemocnice pročetl a poslal ji dalším členům organizačního výboru horní komory. Chce se mimo jiné poradit s právními experty na ochranu osobních údajů. Zajímá ho, „co je a co není možné zveřejnit“. Předpokládá, že informace by mohl poskytnout k pondělnímu večeru.

Od hradní kanceláře odpověď nedostal

Vystrčil se v pátek z pověření vedení horní komory dotázal nemocnice a Zavorala na prezidentův zdravotní stav a prognózu dalšího vývoje s ohledem na jeho způsobilost zastávat úřad hlavy státu. Důvodem žádosti bylo mimo jiné to, že na obdobnou žádost od Kanceláře prezidenta republiky během minulého týdne odpověď nedostal.

Senátoři chtěli pro případné další kroky vědět, jak to s prezidentem vypadá v současnosti a jaká je prognóza z hlediska jeho fungování jako hlavy státu. Informace jsou podstatné pro případné jednání o přenesení prezidentských pravomocí na další ústavní činitele po dobu Zemanovy indispozice. Tento krok by byl možný jen se souhlasem obou parlamentních komor.

Sněmovně v předvolebním složení končí mandát tento týden a v povolebním složení se dolní komora sejde 8. listopadu. Po jejím ustavujícím zasedání má dosluhující premiér Andrej Babiš (ANO) předat prezidentovi demisi nynější vlády. Do té doby podle senátorů prezident není nijak potřebný ani při povolebních vyjednáváních o sestavení nového kabinetu.

Tagy: