Stovky let se monacké královské rodiny drží smůla. Podle pověr za to může kletba

Monacká kněžna Charlene a její manžel Albert zažívají nelehké období. Bývalá olympijská plavkyně totiž bojuje s psychickými problémy, což se neblaze odráží na celé rodině. Jak shrnul slovenský web, smůla a neštěstí přitom dynastii Grimaldiů provází už několik stovek let.

Monacký kníže Albert má v zemi nálepku playboye ale i záletníka. Stejně jako on i jeho dvě sestry, princezna Caroline a princezna Stephanie, prožily řadu nešťastných románků. Je to všechno jen náhoda, nebo je celá dynastie Polignac-Grimaldi skutečně prokletá? Shrnutí připravil web Plus jeden den.

Po smrti monacké kněžny Grace Kellyové v roce 1982 se začaly objevovat spekulace, že se stala obětí kletby, která dynastii pronásleduje již 700 let. Bývalá filmová herečka a držitelka Oscara se v roce 1956 provdala za monackého knížete Rainiera III. a stala se tak jasnou favoritkou na titul monacké kněžny.

Po rozplynutí milostného oparu přišla ale tvrdá realita. Grace zjistila, že palác, v němž se ocitla, je jen zlatá klec. Musela se chovat podle přísné etikety, vzdát se herecké kariéry a její okouzlující manžel se o ni přestal zajímat. Navzdory spekulacím o nevěře mu nakonec porodila tři děti – Caroline, Alberta a Stephanii.

Grace Kellyová trpěla po boku svého manžela, stejně jako monacká kněžna Charlene s Albertem. Deprese ji údajně přivedly k závislosti na alkoholu. Osudného večera 14. září 1982 se Grace a její sedmnáctiletá dcera Stephanie rozhodly přestěhovat z venkovského sídla Roc Agel zpět do Monaka. Cestou však jejich auto sjelo ze silnice a zřítilo se ze skalního srázu. Stephanii se jako zázrakem nic nestalo, ale její matka Grace nakonec v nemocnici zemřela. Nehoda nebyla dodnes zcela objasněna, a tak není divu, že se k její smrti váže legenda.

Čarodějnice se dynastii pomstila kletbou

Legenda říká, že čarodějnice, která byla poslána na smrt, se pomstila dynastii kletbou, která šlechtickou rodinu odsoudila k věčným nešťastným manželstvím. Nejznámější verze této legendy vypráví o ženě, kterou ve 13. století unesl kníže Rainier I. „Grimaldi nikdy nenajde štěstí v manželství,“ byla údajně slova, která adresovala šlechtici. Ačkoli se tato legenda může zdát přitažená za vlasy, faktem zůstává, že rodině se v lásce nikdy příliš nedařilo.

Manželství knížete Rainiera III. skončilo tragickou autonehodou a ani jejich třem dětem – Caroline, Albertovi a Stephanii – se manželský život zatím příliš nevede.

Caroline, 65 letá nejstarší dcera princezny Grace a prince Rainiera, má za sebou tři nevydařená manželství, z nichž jedno také skončilo tragédií. Její druhý manžel Stefan Casiraghi zemřel v roce 1990 při nehodě motorového člunu. Caroline se poté vdala za hannoverského prince Ernsta Augusta. Přestože se manželé oficiálně nerozvedli, několik let už spolu nežijí.

Nejmladší dcera Stephanie (56) má za sebou dvě manželství. V roce 1995 se provdala za svého bodyguarda Daniela Ducrueta, s nímž se po roce rozešla. V roce 2003 se provdala za akrobata Adanse Lopeze Pereze, se kterým stejně jako s prvním manželem nevydržela ani rok.

Prostřední dítě, 63letý princ Albert, panuje evropskému knížectví od roku 2005. V roce 2011 se oženil s bývalou profesionální plavkyní Charlene, v otázkách manželství na tom ale není o moc lépe než jeho sestry. Jeho žena se již více než měsíc neobjevila na veřejnosti a od prosince se léčí na zahraniční klinice. Podle Alberta je emocionálně i fyzicky vyčerpaná a nemůže plnit své úřední a rodinné povinnosti.

Tagy:
historie smrt rodina manželství psychické problémy manželé pověra královská rodina Monako prokletí kníže Charlene, kněžna monacká kníže Albert dynastie Ceny Oscar Grace Kelly Rainier III. Grimaldi Daniel Ducruet